Nέο SOS από τη βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος- Προ των πυλών τα «λουκέτα»

Nέο SOS από τη βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος- Προ των πυλών τα «λουκέτα»
Παρασκευή, 17/01/2025 - 07:18

Σε μείζον θέμα για την εγχώρια βιομηχανία έχει εξελιχθεί για άλλη μια φορά το ενεργειακό κόστος που πλήττει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά και τη βιωσιμότητα πολλές φορές των επιχειρήσεων.

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων όσο και ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών (ΣΒΠΕ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα ο ΣΒΠΕ φέρνει το παράδειγμα του εργοστασίου της Polisan Hellas στον Βόλο, που παράγει PET και το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, με αποτέλεσμα 75 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης.

Ενώ ο η ΕΒΙΚΕΝ κάνει αναφορά στα μέτρα που έχουν λάβει οι άλλες χώρες για τη στήριξη της βιομηχανίας σε αντίθεση με την Ελλάδα, ζητώντας τουλάχιστον την παράταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Προσωρινού Πλαίσιο Κρίσης (Temporary Crisis Framework -TCΤF).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων «η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται μεσοπέλαγα, αντιμέτωπη με τα κύματα χωρίς καμία βοήθεια» και μάλιστα την ώρα που άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία λαμβάνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τους έναντι των mini κρίσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα η Βουλγαρία από τον περασμένο Ιούνιο έχει εγκρίνει ειδικό μηχανισμό επιδότησης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνάει το όριο των 90 ευρώ/MWh. Μάλιστα πρόσφατα και παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της παράτασης ισχύος του προϋπολογισμού του 2024, ενέκρινε παράταση του προαναφερόμενου μηχανισμού για όλο το 2025. Όπως προβλέπεται το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος.

Αντίθετα στις ελληνικές ενεργοβόρες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν το ρεύμα με τιμές της τάξης των 170 ευρώ/MWh, έχει ξεκαθαριστεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη ότι δεν θα υπάρξει καμία επιδότηση. Η οικονομική στήριξη που έχει προαναγγείλει ο κ. Σκυλακάκης αφορά μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις ισχύος έως 35 KVA.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ τονίζει την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει στις Βρυξέλλες την παράταση της ισχύος του προσωρινού πλαισίου κρίσης TCTF. Μάλιστα σημειώνει ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε πρόσφατη επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει ακριβώς αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το εργαλείο αντιστάθμισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον έως το 2030.

Πέραν αυτών η ΕΒΙΚΕΝ θέτει με έμφαση και το ζήτημα του κόστους στην Αγορά Εξισορρόπησης το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τον περασμένο Οκτώβριο και φθάνει τα 25 ευρώ/MWh. Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν προσφορές παικτών στην Αγορά Εξισορρόπησης που φθάνουν και τα 1000 ευρώ/MWh, ενώ τονίζει πως το επιπλέον κόστος από την αύξηση των τιμών στην συγκεκριμένη Αγορά φθάνει τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά του ο ΣΒΠΕ σε σχετική ανακοίνωση του κάνει αναφορά στο υψηλό κόστος ενέργειας και τις επιπτώσεις που έχει για τον κλάδο και τονίζει ότι η Polisan Hellas αποτελεί ένα μόνο από τα παραδείγματα επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά διαχέονται ευρύτερα στην οικονομία, καθώς υπονομεύεται η παραγωγική δραστηριότητα και η ικανότητα εξαγωγών.

Ο ΣΒΠΕ, έχει επισημάνει τις στρεβλώσεις αυτές τόσο στην Πολιτεία όσο και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας την ένταξη αυτού του στρατηγικής σημασίας κλάδου στις ενεργειακές επιδοτήσεις, κάτι που δεν συμβαίνει έως και σήμερα.