Πράγματι, η Γερμανία φαίνεται πως δρομολογεί με διαδικασίες εξπρές σχέδια για τη δημιουργία τερματικών σταθμών τερματικών σταθμών LNG.
Προ ημερών, η γερμανική κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» για την επίσπευση της κατασκευής τέτοιων εγκαταστάσεων, με παλαιότερα έργα να μένουν στο «συρτάρι» και έχοντας απορρίψει, στο παρελθόν, το αμερικανικό LNG.
Εντούτοις, στη σκιά της σημερινής συγκυρίας, τα σχέδια της Γερμανίας περιλαμβάνουν τέσσερις πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG, με το λιμάνι του Βιλχελμσχάφεν της Κάτω Σαξονίας στη Βόρεια Θάλασσα να συνιστά τον πρώτο κόμβο διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα και με το Reuters. Η πρώτη αυτή μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023, ενώ θα ακολουθήσει και μία ακόμα στο Μπρουνσμπούτελ στο Σλέσβιγκ Χολστάιν.
Μάλιστα, τα πρότζεκτ έχουν ελληνική υπογραφή, αφού η εταιρεία Dynagas του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου θα συμμετάσχει στα γερμανικά σχέδια από το ρωσικό αέριο με δύο υπερσύγχρονα τάνκερ, το «Transgas Force» και το «Transgas Power», σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτές οι Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Αεριοποίησης LNG (FSRUs) θα εγκατασταθούν στη Γερμανία και θα προμηθεύουν τη χώρα με φυσικό αέριο που εν τέλει θα διευκολύνει επίσης τη μετάβαση για ένα μέλλον χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα» δήλωσε ο 76χρονος ιδρυτής και πρόεδρος της Dynagas, Γιώργος Προκοπίου.
Στη συμφωνία για τη μίσθωση των δύο FSRUs της Dynagas κατασκευής του 2021 και χωρητικότητα αποθήκευσης LNG 174.000 m³ το καθένα, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, προέβη ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper.
Οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG -μαζί με ακόμα δύο χερσαίους- θα μπορούσαν να δώσουν προβάδισμα στη Γερμανία, έναντι της Βρετανίας, σε δυναμικότητα εισαγωγής LNG, σύμφωνα με το Bloomberg. Στόχος της Γερμανίας είναι να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, περιορίζοντας τις εισαγωγές στο 10% έως τα μέσα του 2024, από το 35% που είναι σήμερα και τη στιγμή που πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία κάλυπτε το 50% των αναγκών της εισάγοντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία.