Σε μια σπάνια απόφαση σχετικά με δημόσιο αίτημα, δικαστήριο στην Ιαπωνία σταμάτησε την Τρίτη την προτεινόμενη επαναλειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως μετάδωσε το Kyodo News το περιφερειακό δικαστήριο του Σαπόρο στο βορειότερο νησί της Ιαπωνίας Χοκάιντο διέταξε να παραμείνει εκτός λειτουργίας ο πυρηνικός σταθμός Tomari.
Επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια, περισσότεροι από 1.000 πολίτες είχαν καταθέσει αίτηση κατά του σχεδίου της Hokkaido Electric Power Company να επανεκκινήσει και τους τρεις αντιδραστήρες του εργοστασίου που βρίσκονται σε αδράνεια από το 2012.
Ενώ το δικαστήριο είπε στον φορέα εκμετάλλευσης να «μην επαναλάβει τη λειτουργία και των τριών αντιδραστήρων», απέρριψε το αίτημα των αιτούντων για παροπλισμό του εργοστασίου, ανέφερε το δημοσίευμα.
Η Hokkaido Electric Power απέρριψε την απόφαση και υποσχέθηκε να καταθέσει άμεσα έφεση, προσθέτει το Kyodo New.
Η Ιαπωνία έκλεισε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν τήξη στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Οι αντιδραστήρες Τομάρι τέθηκαν εκτός λειτουργίας τον Μάιο του 2012 για συντήρηση ρουτίνας, αφήνοντας την Ιαπωνία χωρίς πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά μετά από 40 και πλέον χρόνια.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Ιαπωνία πρέπει να εισάγει περίπου το 90% των ενεργειακών της αναγκών.
Ο πρώτος εμπορικός πυρηνικός αντιδραστήρας άρχισε να λειτουργεί στα μέσα του 1966 και η πυρηνική ενέργεια αποτελεί εθνική στρατηγική προτεραιότητα από το 1973. Όμως αυτό αναθεωρήθηκε μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.
Μέχρι το 2011, η Ιαπωνία παρήγαγε περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας από τους αντιδραστήρες της και το ποσοστό αυτό αναμενόταν να αυξηθεί σε τουλάχιστον στο 40% μέχρι το 2017. Όμως το ατύχημα στη Φουκοσίμα πήγε πίσω τον σχεδιασμό και τώρα ο στόχος είναι για τουλάχιστον 20% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030.
Οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες επαναλειτούργησαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο του 2015, ενώ έκτοτε επαναλειτούργησαν άλλοι οκτώ. Επί του παρόντος, 16 αντιδραστήρες βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης επανεκκίνησης.
Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να αντικαταστήσει το ενεργειακό της μείγμα με φυσικό αέριο, λόγω της έλλειψης ενέργειας από τα πυρηνικά της εργοστάσια. Κι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2030 καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.
Οι εικασίες από την ΕΕ για απελευθέρωση ποσοτήτων φυσικού αερίου με την επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία που θα διοχετευθούν στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών, μοιάζει μακρινό όνειρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, το μείγμα παραγωγής της Ιαπωνίας περιλαμβάνει φυσικό αέριο σε ποσοστό 37% (385 TWh), άνθρακα στο 32% (329 TWh), υδροηλεκτρική στο 8% (87,3 TWh), ηλιακή ενέργεια 7% (69 TWh), πυρηνική ενέργεια 6% (63,8 TWh), βιοκαύσιμα και απόβλητα 4% (44,6 TWh), πετρέλαιο 3% (36,1 TWh), αιολική ενέργεια 0,75% (7,7 TWh).
Η συνολική παραγωγή ενέργειας είναι στα 1.022,5 TWh ενώ η κατανάλωση άγγιξε το 2021 τα 928 TWh.