Η γαλλική εταιρεία έγινε ο πρώτος ξένος εταίρος μέσα στο εμιράτο του Περσικού Κόλπου σε ένα έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου 30 δις δολαρίων. Το Κατάρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε δεσμευτεί ότι θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και τώρα με αυτή τη συμφωνία μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.
Η συνεργασία δίνει στην TotalEnergies περίπου 6% μετοχικό μερίδιο στην αρχική φάση του έργου, που ονομάζεται North Field East, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal. Το υπεράκτιο κοίτασμα, το οποίο άρχισε να αναπτύσσει το Κατάρ το 2019, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή LNG της χώρας κατά περισσότερο από 60% έως το 2027. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanné, δήλωσε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ότι το μερίδιο της εταιρείας σε μια νέα κοινοπραξία με την κρατική QatarEnergy θα συμβάλει στην ενίσχυση ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Το North Field East θεωρείται ως η μεγαλύτερη επένδυση LNG διεθνώς και δεν θα πρέπει να αποκλείεται να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι δυτικοί εταίροι το αμέσως προσεχές διάστημα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν επιθυμητή από το Κατάρ, καθώς μοιράζεται με άλλους εταίρους την ανάληψη κινδύνου, ενώ οι ευρωπαικές χώρες που θα συμμετέχουν καταφέρνουν τον πολυπόθητο στόχο διαφοροποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, απεξάρτησης από τη Μόσχα. Πάντως το Κατάρ, ως κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου, είχε αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου εν μέσω παγκόσμιας αύξησης των τιμών πέρυσι, πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Σε ότι αφορά στην Ευρώπη οι ΗΠΑ έχουν επίσης δεσμευτεί να επεκτείνουν τις εξαγωγές της υγροποιημένης μορφής φυσικού αερίου προς αυτήν.
Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας τους τελευταίους μήνες έχουν στραφεί στο Κατάρ, ζητώντας βοήθεια για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προμηθειών LNG τους. Αυτό ενίσχυσε τη θέση του Κατάρ ως περιζήτητου προμηθευτή σε μια σφιχτή παγκόσμια αγορά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η TotalEnergies δεν αποκάλυψε την αξία της επένδυσής της στο North Field East.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida Al-Kaabi, δήλωσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, αναφερόμενος στη μετατόπιση από τα καύσιμα που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου σε πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το έργο North Field East στοχεύει στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα με στόχο τη μείωση των εκπομπών. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας θεωρούν ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει μια κρίσιμη πηγή ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, ενώ οι χώρες επιταχύνουν επίσης τους στόχους για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.