Η Κίνα είναι μια χώρα στενά εξαρτημένη από τον άνθρακα, ωστόσο πριν από μόλις δύο χρόνια, το 2020, ο Πρόεδρος Σι είχε δηλώσει τη δέσμευσή του για μια δυναμική πολιτική παρέμβαση ουδετεροποίησης της χώρας από τις ρυπογόνες πρακτικές. Στο μεταξύ όμως εντάθηκε η πανδημία του κορονοϊού. Όπως γρήγορα διαπιστώθηκε το πρόγραμμα απεξάρτησης από τον άνθρακα σε έκτακτες συνθήκες αποτέλεσε εμπόδιο και ανασταλτικό παράγοντα στην ρευστή ισορροπία της προστασίας του περιβάλλοντος από τη μια πλευρά και της μεγέθυνσης της οικονομίας από την άλλη.
Όπως επισημαίνουν οι FT το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για την αποδέσμευση από τον άνθρακα έγιναν σε τόσο υψηλό πολιτικό επίπεδο, καθώς ο ίδιος ο Κινέζος Πρόεδρος δεσμεύτηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έδωσε την εντύπωση, αλλά και την ελπίδα στους ακτιβιστές του κλίματος ότι ο μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, δηλαδή η Κίνα, - και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία - άρχιζε να αναδιαρθρώνει την βιομηχανική της παραγωγή απομακρυνόμενη από την αύξηση της έντασης του άνθρακα.
Το πισωγύρισμα για αυτή τη σύντομη εποχή περιβαλλοντικής δράσης αποκαλύφθηκε όταν η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας έλαβε μια ισχυρή δημόσια επίπληξη από ένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό όργανο που είχε ορίσει ο Κινέζος Πρόεδρος Σι για να διασφαλίσει ότι η πράσινη ατζέντα του εφαρμόζεται. Τον Ιανουάριο του 2021, το όργανο επέκρινε την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας για την αποτυχία της να ελέγξει την πλεονάζουσα ποσότητα άνθρακα. Οι στόχοι εκπομπών του Πεκίνου ώθησαν τους τοπικούς αξιωματούχους να περιορίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Όμως, στη συνέχεια, το περασμένο καλοκαίρι, η Κίνα επλήγη από έλλειψη ενέργειας καθώς η οικονομική ανάκαμψη από την πρώτη φάση της πανδημίας και οι κακές καιρικές συνθήκες αύξησαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες η οικολογική πολιτική της Κίνας άλλαξε δραματικά. Έτσι μόλις τον πρώτο ενάμιση μήνα του 2022 η Κίνα προχώρησε στην έγκριση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αξίας 7,3 GW – αριθμός διπλάσιος από ολόκληρο το 2021, σύμφωνα με έρευνα της GEM. Η κατασκευή νέων εργοστασίων άνθρακα πρόκειται να επεκταθεί αφού το Κρατικό Συμβούλιο, δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, ανακοίνωσε τον Μάιο σχέδια για επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων Rmb (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη των παραγωγών ενέργειας από άνθρακα και την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.