Το γεγονός αυτό καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει το Βερολίνο μετά τη μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχει αποφασίσει η Μόσχα. Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Γερμανία προιδεάζει πως οι ελίτ στο Βερολίνο δεν προβλέπουν εκτόνωση της κατάστασης πριν έρθει ο χειμώνας. Φαίνεται, μάλιστα, να προετοιμάζονται για το αντίθετο, δηλαδή την επιδείνωση μιας κατάστασης που για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει πρώτα η χώρα να έχει απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και γρηγορότερα.
Έτσι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ψηφίσει νόμους έκτακτης ανάγκης για να ανοίξουν εκ νέου εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να δημοπρατηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου στη βιομηχανία με στόχο να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση.
«Αυτό είναι πικρό, αλλά σε αυτήν την κατάσταση είναι απαραίτητο να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίπου δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων. Ακόμα ο Χάμπεκ είπε ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται έναν νέο νόμο για να επαναφέρει προσωρινά έως και 10 γιγαβάτ σε αδρανείς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για έως και δύο χρόνια. που θα αύξανε την εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και κατά ένα τρίτο. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Χάμπεκ. «Είναι προφανές ότι η στρατηγική του Πούτιν είναι να μας αναστατώσει, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει κατά το παρελθόν χαρακτηρίσει την εξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια «λάθος της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας» και έχει επισημάνει στο newswire DPA ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εναλλακτικές οδούς παροχής φυσικού αερίου.
«Χρειαζόμαστε και θα κάνουμε τα πάντα για να αποθηκεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο», δήλωσε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς το ως «ύψιστη προτεραιότητα» και προσθέτοντας ότι «αλλιώς θα στριμωχτούμε αρκετά τον χειμώνα».
Η Γερμανία θα εισαγάγει επίσης μηχανισμό δημοπρασίας για χρήστες βιομηχανικού αερίου, είπε ο Χάμπεκ. Οι εταιρείες που μείωσαν την κατανάλωση θα αποζημιωθούν, δήλωσε στους Financial Times άτομο που γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει εντυπωσιακά την παροχή φυσικού αερίου προς τη Δύση έχει προβληματίσει το σύνολο της ΕΕ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα του αγωγού North Stream I την περασμένη εβδομάδα περιόρισε το φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι το τεχνικό πρόβλημα που επικαλείται ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρόσχημα να φέρει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη, μετά τις κυρώσεις που αυτή έχει επιβάλει στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.