Τα δάνεια που θα σταματήσει να παρέχει αφορούν την κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο αυτές χώρες, οι οποίοι θα λειτουργούν μετά την κατασκευή τους με καύση άνθρακα. Συγκεκριμένα, τα εργοστάσια που αφορά η ιαπωνική απόφαση είναι αυτό του Indramayu στην Ινδονησία και του Matarbari στο Μπαγκλαντές.
Με αυτή της την απόφαση η Ιαπωνία εναρμονίζεται με τη διεθνή επιταγή μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία ευθύνεται για την υπερθέμρανση του πλανήτη.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες της Ασίας η οποία στο εσωτερικό της έχει αρχίσει να υλοποιεί πρόγραμμα ουδετεροποίησης από τον άνθρακα τα επόμενα χρόνια, όπως γίνεται και με τις δυτικές χώρες. Ωστόσο με αυτή την απόφασή της ασκεί πίεση και σε άλλες χώρες της Ασίας να αναγκαστούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Πριν συμβεί αυτό, όμως, η Ιαπωνία είχε επικριθεί το 2021 ότι υποστήριζε την κατασκευή εργοστασίων με καύση άνθρακα, καθώς είχε θεωρηθεί πως αθέτησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στις υπόλοιπες χώρες που απαρτίζουν την ομάδα G-7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς). Η ιαπωνική κυβέρνηση τότε είχε αποφασίσει να εξαιρέσει την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων ακόμα και στο εσωτερικό της από το πρόγραμμα απεξάρτησης από τον άνθρακα. Μάλιστα η Ινδονησία και το Μπαγκλαντές είχα διεξάγει τις έρευνές τους για την κατασκευή των παραπάνω εργοστασίων με τη βοήθεια της Ιαπωνίας.
Ωστόσο οι δυτικές πιέσεις απέδωσαν και ως επακόλουθο η κυβέρνησης στο Τόκιο προχώρησε στην διακοπή παροχής δανείων. Την απόφαση της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χικάρικο Όνο σε συνέντευξη Τύπου.
Να σημειωθεί πάντως πως κανενός εξ των δύο εργοστασίων, τόσο στην Ινδονησία, όσο και στο Μπαγκλαντές δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή του.