Η επιστολή υπογράφεται από την Catherine MacGregor της Engie, τον Jean-Bernard Levy της EDF και τον Patrick Pouyanne της TotalEnergies στην οποία τονίζονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες από τις απότομες μειώσεις στις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω προβλημάτων συντήρησης.
Συγκεκριμένα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Engie, EDF και Total σημειώνουν ανάμεσα στα άλλα: «Η ανάληψη δράσης ξεκινώντας μόλις από αυτό το καλοκαίρι θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του επόμενου χειμώνα, ιδίως για τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου μας», και συμπληρώνουν: «πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας, προκειμένου να ανακτήσουμε περιθώρια ελιγμών».
Όπως μεταδίδει το Reuters η Γαλλία σκοπεύει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας είναι επί του παρόντος γεμάτοι κατά 59%. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, προκαλώντας έναν αγώνα για την εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε συνομιλίες με την TotalEnergies για την ενίσχυση της ικανότητας λήψης LNG, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ήταν έτοιμες να αυξήσουν τις παραδόσεις στην Ευρώπη.
Να επισημανθεί πως ούτως οι άλλως, πέρα από τη γαλλική κυβέρνηση, και οι τρεις ενεργειακοί κολοσσοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου αναζήτησης νέων πηγών φυσικού αερίου και, συγκεκριμένα, κατασκευής πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο βόρειο λιμάνι της Χάβρης.
Το Reuters, ακόμα επισημαίνει πως η Γαλλία παρέτεινε πρόσφατα τον μηχανισμό ρύθμισης των τιμών του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο μηχανισμός έχει ως στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.