Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας – Ιαπωνίας

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ρωσίας – Ιαπωνίας
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 05/07/2022 - 07:57

Με ένα Προεδρικό Διάταγμα που ερμηνεύεται ως απάντηση της συμμετοχής της Ιαπωνίας στη συμμαχία των ΗΠΑ για τη λήψη κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβητεί ανοιχτά το εταιρικό καθεστώς ενός εκ των μεγαλύτερων έργων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, το Sakhalin-2.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο υπεράκτιο έργο φυσικού αερίου της Ρωσίας και περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά της Shell, τρεις υπεράκτιες πλατφόρμες, μια χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας, 300 χιλιόμετρα υπεράκτιων αγωγών και 1.600 χιλιόμετρα χερσαίων αγωγών, έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου και μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η εταιρεία που διαχειριζόταν μέχρι πριν το Προεδρικό Διάταγμα ήταν η Sakhalin Energy Investment Company Ltd., με έδρα στις Βερμούδες και με μετόχους τη Gazprom, Shell, Mitsui και Mitsubishi. Η Gazprom έχει μερίδιο 50%, η Shell 27,5%, η Mitsui & Co 12,5% και η Mitsubishi Corporation 10%.

Το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου ορίζει πως η ρωσική κυβέρνηση αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των μετοχών, των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και της περιουσίας που κατέχει επί του παρόντος η Sakhalin Energy Investment Company Ltd.

Η κυβέρνηση στη συνέχεια θα εκχωρήσει εκ νέου τον έλεγχο σε μια νεοσύστατη Ρωσική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, Gazprom Sakhalin Holding, η οποία θα γίνει ο νέος χειριστής του έργου.

Στη νεοσύστατη αυτή εταιρεία η Gazprom θα έχει επίσης μερίδιο, όπως συνέβαινε και στην προηγούμενη. Στην εταιρεία θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι άλλοι τρεις μέτοχοι εάν αυτό εκφράσουν ενδιαφέρον.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Shell είχε δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από το έργο και θα αναζητούσε αγοραστή του μεριδίου της. Η κίνηση αυτή του Ρώσου Προέδρου ερμηνεύεται ως μια ενέργεια να εγκλωβίσει τη Shell και να μην μπορέσει να βρει αγοραστή.

Όμως το Προεδρικό Διάταγμα πλήττει και την Ιαπωνία, καθώς οι δύο άλλοι εταίροι είναι ιαπωνικές εταιρείες. Επιπλέον θέτει εν αμφιβόλω την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας, καθώς είναι μία από τις τρεις χώρες πελάτες για τις εξαγωγές πετρελαίου και LNG.

Σύμφωνα με Ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida εμφανίστηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν "δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει ξαφνικά την παροχή φυσικού αερίου".

Καθώς ο έλεγχος του έργου μετατοπίζεται από μια εταιρεία σε μια άλλη με κυβερνητική απόφαση τα συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία θα μετακινηθούν επίσης, επομένως "πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο πώς θα επηρεαστούν οι ιαπωνικές εταιρείες από αυτό και θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε με συνδεδεμένες εταιρείες και να εξετάσουμε πώς να αντιδράσουμε", δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ