Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αποφάσισε να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Siemens Energy στην οποία να επιτρέπει να παραβιάζει για δύο χρόνια τις κυρώσεις του Καναδά ένταντι της Ρωσίας και, έτσι, να μπορεί να εισάγει, να επισκευάζει και να επαναπροωθεί τεχνικό υλικό που σχετίζεται με τον North Stream I. Παράλληλα έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από πλευράς της Ουκρανίας, η οποία θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο ο Καναδάς υποτάσσεται στα «καπρίτσια» του Ρώσου Προέδρου.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία είδαν με ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή, αν και είναι πολλοί οι αναλυτές εκείνοι που δεν πιστεύουν στις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ή της Gazprom ότι η επισκευή του κινητήρα θα επαναφέρει της ροές φυσικού αερίου στην προτέρα κατάσταση. Ωστόσο επισημαίνουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί μια δικαιολογία από τη Ρωσία γιατί σταματά τις ροές αυτές.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Καναδός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση» προσπαθώντας να πείσει ότι δεν αλλάζει τη συνολική στάση του αυτή η εξαίρεση: «Υπενθυμίζω στους πολίτες ότι οι κυρώσεις στις οποίες ηγείται ο Καναδάς και συνεχίζουμε να πιέζουμε να γίνονται όλο και πιο σκληρές, στοχεύουν στον Πούτιν και το περιβάλλον του, ενώ δεν έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν τους συμμάχους μας και τους πληθυσμούς τους», δήλωσε.
Όπως μεταδίδουν καναδικά ΜΜΕ η αντίδραση του Ουκρανικού Παγκόσμιου Κογκρέσου που εδρεύει στο Τορόντο υπήρξε σφοδρή, ανακοινώνοντας νομικές ενέργειες να ακυρώσουν την κυβερνητική απόφαση. Παράλληλα η καναδική αντιπολίτευση ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των Κοινοτήτων, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα και σε θεσμικό επίπεδο.
Ακόμα αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τριντό επέλεξε τελικά την εύκολη λύση. Αντ’ αυτού δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως ο Καναδάς είχε τη δυνατότητα να πιέσει τη Γερμανία για μια 20ετή συμφωνία παροχής καναδικού φυσικού αερίου από υπάρχοντες αγωγούς. Επιπλέον στην κριτική που γίνεται στον Καναδό πρωθυπουργό εντάσσεται και το ζήτημα των ισορροπιών ασφάλειας, καθώς, όπως γράφεται από πολλούς, η προμήθεια του κινητήρα στη Ρωσία θα τη βοηθήσει να χρηματοδοτήσει ακόμη περισσότερο τον πόλεμο.
«Εάν ένα τρομοκρατικό κράτος μπορεί να αποσπάσει μια τέτοια εξαίρεση από τις κυρώσεις, τι εξαιρέσεις θα ζητήσει αύριο ή μεθαύριο; Αυτή η ερώτηση είναι πολύ επικίνδυνη. Επιπλέον, είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για όλες τις χώρες του δημοκρατικού κόσμου», έχει δηλώσει από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι.
Πάντως ο Τριντό φαίνεται να έχει πάρει τη συγκατάθεση των ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε το μέρος του Καναδά σε αυτή τη διαμάχη, υπογραμμίζοντας ότι η μεταφορά και εγκατάσταση του κινητήρα θα επιτρέψει στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναπληρώσουν τα αποθέματά σε φυσικό αέριο αυξάνοντας παράλληλα την ενεργειακή τους ασφάλεια.