Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ενημέρωση και εξηγήσεις για από την Ουγγαρία, επισημαίνοντας με αυστηρότητα και σαφήνεια τι απαγορεύεται να πράξει ένα κράτος μέλος της Ένωσης.
Στον προβληματισμό από πλευράς ΕΕ συμβάλει και το γεγονός ότι η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα στην οποία κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό τον λόγο θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο η σημασία της ενιαίας αγοράς θα τιναζόταν στον αέρα.
Η κυβέρνηση Όρμπαν εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται αποφάσισε την απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων και ξυλείας. Παράλληλα, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα σε φυσικό αέριο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου από 1,5 δις κυβικά μέτρα σε 2 δις κυβικά μέτρα.
Η απαγόρευση εξαγωγών, που στην πραγματικότητα σημαίνει κλείσιμο των συνόρων, αν εφαρμοστεί, θα παραβιάσει κατάφορα την ελευθερία κινήσεων αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ. Θα αποτελεί μια πρωτοφανή ενέργεια που, όπως φάνηκε στη συνέχεια από την Επίτροπο για την Ενέργεια της ΕΕ, δεν θα περάσει απαρατήρητη από τις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ, δια της κας Σιμσον, εμφανίστηκε ενοχλημένη επειδή η Ουγγαρία δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι αυτό περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα στις διασυνοριακές ροές φυσικού αερίου και άλλων μεταφορέων ενέργειας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Στη δήλωσή της η κα Σίμσον σημείωσε πως «οι επιμέρους εθνικοί περιορισμού που επηρεάζουν τις διασυνοριακές ροές φυσικού αερίου είναι αδικαιολόγητοι και μπορούν μόνο να επιδεινώσουν τα προβλήματα στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς φυσικού αερίου». Ενώ υπενθύμισε τις υποχρεώσεις αλληλεγγύης των κρατών μελών της ΕΕ.
«Γενικότερα, τυχόν μέτρα που περιορίζουν το εμπόριο αγαθών, συμπεριλαμβανομένων οποιουδήποτε τύπου αγαθών που φέρουν ενέργεια, εντός της εσωτερικής αγοράς πρέπει να περιορίζονται στο αναγκαίο και να είναι αυστηρά αναλογικά. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές στην εσωτερική αγορά μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο με βάση πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως η προστασία της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας. Οι οικονομικοί λόγοι δεν αποτελούν ποτέ νόμιμη δικαιολογία», ανέφερε η Επίτροπος για την Ενέργεια.
Πάντως τίποτα στην κατάσταση στη χώρα δεν προμηνύει ότι η κυβέρνηση Όρμπαν θα περάσει έναν εύκολο χειμώνα - πέρα από τα ενεργειακά ζητήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαθιάς ύφεσης που έχει εισέλθει η ουγγρική οικονομία είναι ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται συνεχώς διψήφιος αριθμός πληθωρισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε στις αρχές της εβδομάδας τα επιτόκια κατά 2% και πλέον σήμερα αγγίζουν τις 9,75 ποσοστιαίες μονάδες.