Πρώτος σταθμός του Ρώσου υπουργού ήταν το Κάιρο, όπου δήλωσε ότι μεταξύ των βασικών στόχων του είναι να φέρει τους Ρώσους και Αφρικανούς οικονομικούς φορείς πιο κοντά στις αντίστοιχες αγορές τους και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας.
Τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη Λαβρόφ στο Κάιρο και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 2022 ανακοινώθηκε η έναρξη της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην ελ – Ντάμπαα της Αιγύπτου, την οποία ανέλαβε η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosatom. Πρόκειται για έναν πυρηνικό σταθμό που θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες δυναμικότητας 1200 MW, όπως ανακοινώθηκε από την Αιγυπτιακή Αρχή Πυρηνικής ενέργειας.
Η έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού σε μια στιγμή μεγάλης έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία έδωσε ικανοποίηση στη Μόσχα, ενώ επιβεβαίωσε πως οι αφρικανικές χώρες δύσκολα θα εμπλακούν σε αυτή τη διαμάχη. Με αυτή την έννοια, σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση του Καϊρου δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί αναγκαστικά ως ανάπτυξη κάποιας τάσης υπέρ της Μόσχας, αλλά να ιδωθεί υπό το πρίσμα της παλιάς παράδοσης των Αδεσμεύτων.
Στη συνέχεια ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να μεταβεί στην Αιθιοπία, όπου και εκεί έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας. Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη πυρηνικής εγκατάστασης για μη στρατιωτικούς σκοπού. Είχε προηγηθεί η «συμφωνία - πλαίσιο» μεταξύ Μόσχας και Αντίς Αμπέμπα το 2019, η οποία προέβλεπε την υποστήριξη της ρωσικής πλευράς μέσω της ενεργειακής εταιρείας Rosatom για την κατασκευή – και σε αυτή τη χώρα – πυρηνικού σταθμού.
Ήταν μια κίνηση που προϊδέαζε για ευρύτερες συνεργασίες. Συγκεκριμένα στο δελτίου Τύπου της Rosatom υπογραμμιζόταν τότε ότι η συμφωνία "θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για ενεργό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών" και θα δημιουργήσει "νομικό πλαίσιο για συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και για την υλοποίηση επιλεγμένων κοινών έργων".
Ακόμη μια συμφωνία συνεννόησης με τη Ρωσία σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς έχει υπογράψει και η Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία θα είναι και αυτή ένας από τους σταθμούς του ταξιδιού του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών. Το έγγραφο δημιουργεί μια νομική βάση για την εφαρμογή της διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, είχε αναφέρει η Rosatom.
Τέλος μια αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφεί και με την Ουγκάντα, μια χώρα την οποία επίσης θα επισκεφτεί ο Λαβρόφ. Όπως είχε αναφερθεί κατά την υπογραφή της συμφωνίας, αυτή «συνεπάγεται κοινή εργασία σε τομείς όπως: δημιουργία πυρηνικής υποδομής, παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για βιομηχανική, υγειονομική, γεωργική χρήση, καθώς και εκπαίδευση και επανεκπαίδευση».
Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs είχε επισημανθεί η απειλή για τη Δύση να επιτρέψουν στη Ρωσία να αποτελεί τον παγκόσμιο leader στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ρωσία έχει γίνει ο παγκόσμιος προτιμώμενος προμηθευτής πυρηνικής τεχνολογίας, ειδικά για τις χώρες που κατασκευάζουν τα πρώτα πυρηνικά τους έργα. Η Ρωσία είναι πάρα πολύ έμπειρη στην κατασκευή και στην συντήρηση πυρηνικών σταθμών, και προσφέρει μια «υπηρεσία μιας στάσης» (one-stop-shop) για τα στοιχεία που χρειάζονται για την δημιουργία τους: αντιδραστήρες, καύσιμα, χρηματοδότηση, ακόμη και εκπαίδευση εργαζομένων», επισημάνθηκε στο άρθρο.