Η Νορβηγία θα συνεχίσει να παράγει φυσικό αέριο στα σημερινά υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της δεκαετίας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας.
Για να διατηρηθεί αυτό το υψηλό επίπεδο παραγωγής φυσικού αερίου, η χώρα έχει εγκρίνει αιτήσεις από φορείς εκμετάλλευσης για αύξηση της παραγωγής από διάφορα κοιτάσματα φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τέριε Άασλαντ σε συνέντευξή του στο Reuters.
Η Νορβηγία σχεδιάζει να παράγει 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μαΐου, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, με τις εξαγωγές φυσικού αερίου να σημειώνουν πιθανότατα νέο ρεκόρ φέτος. Η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας θα μπορούσε επίσης να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος.
Η Νορβηγία, η οποία προμηθεύει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο με το 20%-25% των αναγκαίων προμηθειών τους σε φυσικό αέριο, αναμένει φέτος ρεκόρ πωλήσεων φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη και έχει ήδη ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ.
Τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών έρχονται καθώς η Νορβηγία αποκτά εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη στήριξη της ζήτησης, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να απεμπλακεί από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία. Έρχονται επίσης καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν στην ΕΕ, καθώς οι προμήθειες είναι περιορισμένες και οι προοπτικές εφοδιασμού του φετινού χειμώνα παραμένουν αμφίβολες.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Νορβηγία θα εισαγάγει φόρο απροσδόκητων κερδών στις εταιρείες φυσικού αερίου της, όπως κάποιες άλλες χώρες.
«Δεν συζητάμε τώρα για επιπλέον φόρους. Τα πρόσθετα έσοδα που δυνητικά αποκομίζουν τώρα οι εταιρείες αποτελούν τη βάση για μελλοντικές επενδύσεις και τη βάση για ολόκληρο τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο Άασλαντ στο Reuters.
Η Νορβηγία αναμένεται να αποκομίσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν ορισμένοι επικριτές που προτείνουν ότι η Νορβηγία θα πρέπει να θέσει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη, ώστε να βοηθήσει την Ευρώπη στην προσπάθειά της να αποφύγει το φυσικό αέριο της Ρωσίας.