Σχεδόν το 14% των μικρών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένουν να κλείσουν την επιχείρησή τους τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με νέα έκθεση
Ένας οργανισμός λόμπινγκ των επιχειρήσεων προειδοποίησε ότι η εκτίναξη των τιμών και των λογαριασμών ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο καταρρεύσεων με αποτέλεσμα μια χαμένη γενιά μικρών επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων (FSB) δείχνουν ότι σχεδόν το 53% των μικρών επιχειρήσεων αναμένουν να παραμείνουν στάσιμες, να μειώσουν τις δραστηριότητές τους ή να αναδιπλωθούν το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την έκθεση του FSB, οι εταιρείες θεωρούν το αυξημένο κόστος ως τον κύριο λόγο για τον επηρεασμό των μελλοντικών επιχειρηματικών τους προοπτικών.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα καύσιμα και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες αυτής της αύξησης του κόστους.
Ο εθνικός πρόεδρος του FSB Μάρτιν ΜακΤάγκ δήλωσε στο ELN ότι «πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να παραμείνουν ζωντανές με την εκτόξευση των λειτουργικών δαπανών και αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί ενέργειας αυξήθηκαν σαν μανιτάρια κατά τέσσερις ή πέντε φορές τους τελευταίους μήνες.»
«Ενώ οι οικιακοί καταναλωτές δικαίως έχουν τουλάχιστον κάποια προστασία μέσω του ανώτατου ορίου τιμών και τους παρέχεται άμεση χρηματική στήριξη, δεν υπάρχει ανώτατο όριο τιμών για τις μικρές επιχειρήσεις και επί του παρόντος ούτε οικονομική στήριξη, παρά το γεγονός ότι πολλές βλέπουν το κόστος ενέργειας να εκτοξεύεται με ανησυχητικό ρυθμό» σημειώνει.
«Πρέπει επίσης να δούμε την άμεση κατανομή της μη χρησιμοποιημένης πρόσθετης χρηματοδότησης ανακούφισης από τον Covid για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος».
Ο ΜακΤάγκ πρόσθεσε ότι υπάρχουν μοχλοί που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση - στήριξη του ενεργειακού λογαριασμού για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να είναι αντίστοιχη με αυτή που δίνεται στα νοικοκυριά, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι πιέσεις του κόστους ευρύτερα θα μπορούσαν να αμβλυνθούν μέσω της αντιστροφής της πρόσφατης αύξησης της εθνικής ασφάλισης και της αποδέσμευσης περισσότερων μικρών επιχειρήσεων από τα επιχειρηματικά τέλη. Η κυβέρνηση πρέπει να πιάσει αυτούς τους μοχλούς και να αρχίσει να τους κινεί τώρα.»
Οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο της οικονομίας όσο και των κοινοτήτων και αντιπροσωπεύουν το 60% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
«Η σημασία της παροχής στήριξης στις μικρές επιχειρήσεις σε αυτούς τους ανησυχητικούς καιρούς δεν μπορεί να υπερτονιστεί και δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 400.000 κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Χωρίς στήριξη σε αυτή την περίοδο κρίσης κόστους, το τρέχον έτος θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου καταστροφικό» κατέληξε ο ΜακΤαγκ.