Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, εξέλεξε νέο πρόεδρο την Πέμπτη μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου, διαδηλώσεων και βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαφόρων πολιτοφυλακών τόσο στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης όσο και στην πλούσια σε πετρέλαιο Βασόρα.
Οι ιρακινοί νομοθέτες εξέλεξαν τον Κούρδο πολιτικό Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ ως νέο πρόεδρο της χώρας μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο με φόντο τις επιθέσεις με ρουκέτες.
Ο Ρασίντ κέρδισε 160 ψήφους, επικρατώντας ενός άλλου Κούρδου πολιτικού, του Μπάρχαμ Σάλεχ, ο οποίος έλαβε 99 ψήφους, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Ενώ το κοινοβούλιο συνεδρίαζε, εννέα ρουκέτες Κατιούσα έπληξαν την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, καθυστερώντας αρχικά την ψηφοφορία. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αν και αρκετό προσωπικό ασφαλείας και πολίτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Ρασίντ είναι πρώην υπουργός υδάτινων πόρων του Ιράκ και έχει ορίσει τον 52χρονο Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι ως υποψήφιο πρωθυπουργό για να αντικαταστήσει τον σημερινό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ-Καντέμι.
Το έργο του Αλ-Σουντανί θα είναι το τρομερό να κερδίσει την υποστήριξη των αντίπαλων σιιτικών φατριών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Agence France Presse, ο Αλ-Σουντανί έχει ήδη την υποστήριξη ισχυρών φιλο-ιρανικών φατριών, οι οποίες είναι αντίπαλοι του ισχυρού αντι-ιρανικού σιίτη κληρικού Μοκτάντα Αλ-Σαντρ, ο οποίος μπορεί να συγκαλεί κατά βούληση μάζες διαδηλωτών.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο διορισμός του Αλ Σουντανί θα οδηγήσει σε επιστροφή στην αιματηρή βία που μαστίζει το Ιράκ τους τελευταίους μήνες. Το Ιράκ έχει επιχειρήσει ανεπιτυχώς να εκλέξει νέο πρόεδρο τρεις φορές φέτος.
Στην περσινή κοινοβουλευτική ψηφοφορία, ο Αλ Σαντρ κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Έκτοτε, το κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο, με τον Αλ Σαντρ να ηγείται του πλήθους των διαδηλωτών του στη Βαγδάτη εναντίον των αντιπάλων του. Τον Αύγουστο, ο al-Sadr απέσυρε όλους τους βουλευτές του από τη συνέλευση του Ιράκ.
Την περασμένη εβδομάδα, η βία της Βαγδάτης εξαπλώθηκε στην πλούσια σε πετρέλαιο Βασόρα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών του Αλ-Σαντρ και εκείνων των αντιπάλων του στη Βασόρα μετά από επιθέσεις με ρουκέτες στο προεδρικό μέγαρο.