Όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά, αντίθετα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν η Γερμανία να αντιμετωπίσει διαδοχικά μπλακάουτ στις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα που έρχεται, αναφέρουν ενεργειακοί αναλυτές.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές (BBK) έχει εκφράσει την άποψη ότι, παρόλο που η Γερμανία διαθέτει πολύ ασφαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας και μακροχρόνιας διακοπής ρεύματος «δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Handelsblatt, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας πραγματοποιούν πλέον εβδομαδιαίες συσκέψεις που συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών κυβερνήσεων, των αυτοδιοίκητων αρχών, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και φορέων εκμετάλλευσης δικτύων για την κατάρτιση σχεδίων δράσης σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Εκπρόσωπος της πόλης του Μονάχου δήλωσε πρόσφατα στο Focus.de ότι η βαυαρική πρωτεύουσα «προετοιμάζεται εδώ και μήνες για πιθανά ενεργειακά σημεία συμφόρησης τον ερχόμενο χειμώνα» και το τμήμα Ενέργειας του Προσωπικού Έκτακτης Εκδήλωσης (ΣΑΕ) της πόλης καταρτίζει σχέδια για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης.
Επιπλέον εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης του Ντίσελντορφ δήλωσε στο ίδιο δημοσίευμα ότι η πόλη έχει ένα «συντονισμένο επιχειρησιακό σχέδιο» μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ντίσελντορφ, της κύριας εταιρείας δικτύου της πόλης και των δημοτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σχετικά με το θέμα των διακοπών ρεύματος εδώ και αρκετό καιρό.
Στο Βερολίνο, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο των λεγόμενων Wärmehallen («αίθουσες θέρμανσης») – το οποίο συμπεριλαμβάνει κυλικεία, μουσεία και βιβλιοθήκες – όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να ζεσταθούν.
Ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τις διακοπές ρεύματος είναι η απώλεια των δυνατοτήτων επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, κινητών και σταθερών τηλεφώνων.
Προκειμένου να εξακολουθήσει να ενημερώνεται ο πληθυσμός και, εάν είναι απαραίτητο, να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα δημιουργηθούν σημεία επαφής για τη διαβίβαση αιτημάτων βοήθειας στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.
Ως προς αυτό πολλές πόλεις έχουν προβλέψει ακόμα τη δημιουργία ειδικών σημείων συνάντησης για τους πολίτες τους σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Στο Ντίσελντορφ, για παράδειγμα, ένα μπλακάουτ θα ενεργοποιήσει ένα «συντονισμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού ανθρώπων για μια περίοδο αρκετών ημερών». Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο η πυροσβεστική υπηρεσία με τη συνδρομή οργανώσεων αλληλεγγύης θα αναλάβει τη μεταφορά ευάλωτων ατόμων σε κέντρα υποστήριξης, όπως θα τους παρέχεται φροντίδα και σίτιση για πολλές ημέρες. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης στην Κολωνία, δε, προβλέπουν τους λεγόμενους «φάρους» ως σημεία επαφής για τους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών σταθμών, δημόσιων κτιρίων και εκκλησιών.
Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα σε δηλώσεις τους προσπάθησαν να εμφανιστούν καθησυχαστικοί. Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει καλές προετοιμασίες για τον επερχόμενο «χειμώνα των προκλήσεων». Πρόσθεσε ότι η διατήρηση δύο πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ποτέ έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ από την πλευρά του ανέφερε: Έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας εφοδιασμού στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.