Ωστόσο τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα κέρδη τους είδαν οι αμερικανικές εταιρείες κάτι που δεν διέφυγε καθόλου της προσοχής των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας Εμμανουέλ Μακρός και Όλαφ Σολτς κατά την συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα η αμερικανική Chevron ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή πως το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς τα κέρδη της εταιρείας ήταν σχεδόν τα διπλάσια από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η εταιρεία το τρίτο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκαν κέρδη 11 δις δολάρια, όταν πέρυσι το αντίστοιχο τρίμηνο είχαν σημειωθεί 6,1 δις δολάρια. Ως εκ τούτου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, η Chevron κατέβαλε μερίσματα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι 6 τοις εκατό υψηλότερα ανά μετοχή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Από την πλευρά της η ExxonMobil είδε και αυτή τα κέρδη της να εκτινάσσονται στα ύψη. Όπως ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε κέρδη 19,7 δις δολάρια σε σχέση με 6,75 δις δολάρια του αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Η αύξηση αυτού του τριμήνου ήταν επίσης υψηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν συνολικά στα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία οι πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 22 τοις εκατό αυτό το τρίμηνο λόγω των ανησυχιών από την πλευρά της Ευρώπης και των προσπαθειών που γίνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ στην κατεύθυνση τη δημιουργίας αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα. Αυτές οι προσπάθειες από τα ευρωπαικά κράτη έρχονται ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων της μείωσης προσφοράς του αργού.
Πάντως όπως κατέγραψε το Politico στη συνάντησης Μακρόν – Σολτς συζητήθηκαν οι «αθέμιτες» πρακτικές των ΗΠΑ σε ότι αφορά στην αγορά ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα το Politico ανέφερε πως οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι τα πρόσφατα αμερικανικά κρατικά σχέδια επιδοτήσεων αντιπροσωπεύουν μέτρα που στρεβλώνουν την αγορά, τα οποία στοχεύουν να πείσουν τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Στο ρεπορτάζ το ενημερωτικού κόμβου υπογραμμιζόταν πως το θέμα αυτό δεν ήρθε σε μια σειρά δημοσίων διαφωνιών των τελευταίων εβδομάδων που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές του σε βασικά πολιτικά ζητήματα όπως η ενέργεια και η άμυνα, διασπώντας αυτό που συχνά θεωρείται ως η κεντρική πολιτική συμμαχία της ΕΕ μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της.