Οι πρωτοβουλίες των δύο χωρών θα ανακοινωθούν μάλιστα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20 που θα λάβει χώρα στην Ινδονησία, κάτι που και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία για την αποφασιστικότητα που τις διαπνέει.
Στην Ινδονησία, σύμφωνα με την κα Ζαχάροβα θα παρουσιαστούν συνολικά οι επερχόμενες ρωσικές ενέργειες, όχι μόνο στον τομέα της συνεργασίας φυσικού αερίου με την Άγκυρα, αλλά και σε αυτό της προμήθειας σιτηρών και λιπασμάτων.
«Η Ρωσία θα επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής τροφίμων και ενέργειας στις ξένες αγορές σε εμπορική και ανθρωπιστική βάση, ενώ θα απορρίψει οποιεσδήποτε απόπειρες τιμολόγησης ή άλλου είδους εξωτερική πίεση», δήλωσε εχθές η κα Ζαχάροβα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης.
Ακόμα πρόσθεσε πως «σχεδιάζεται να ανακοινωθούν μια σειρά από πρακτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης συνεργασίας για το φυσικό αέριο με την Τουρκία και την προμήθεια μεγάλων παρτίδων σιτηρών και λιπασμάτων».
Η ρωσική αντιπροσωπεία θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημιουργίας διαδρομών υλικοτεχνικής υποστήριξης, τεχνολογικών ομάδων και συστημάτων πληρωμών απαλλαγμένων από πολιτικές αναταράξεις, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Μόσχα θα τονίσει επίσης την επίτευξη «πειστικών επιχειρημάτων κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μπαλί στο επίπεδο της απάντησης στις απειλές για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί στις 15-16 Νοεμβρίου. Θα λάβει μέρος σε συναντήσεις ολομέλειας και σε μια σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως έγινε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας η Τουρκία έχει αποφασίσει να πληρώνει μέρος της ενεργειακής τροφοδότησής της με φυσικό αέριο από την Ρωσία, σε ρούβλια. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ενισχύσει σε έναν βαθμό το ρωσικό εθνικό νόμισμα και εξ αυτού έχει προκαλέσει συζητήσεις περί έμμεσης, αλλά σαφούς, πολιτικής στήριξης της Άγκυρας προς τη Μόσχα σε μια κρίσιμη περίοδο.