Οι αραβοσινικές Σύνοδοι Κορυφής που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία, η Κίνα φέρεται να στοχεύει στη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης στη Μέση Ανατολή για την οικοδόμηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στις συνόδους κορυφής Αραβικού Συνδέσμου-Κίνας, Κόλπου-Κίνας και Σαουδικής Αραβίας-Κίνας, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ηγέτες του Κόλπου και ορισμένων αραβικών χωρών.
Στις συνόδους κορυφής συζητήθηκαν θέματα όπως η ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις χώρες της περιοχής, η ανάπτυξη των σχέσεων και η αύξηση του εμπορίου.
Οι σύνοδοι κορυφής Κίνας με τον Αραβικό Κόσμο θεωρούνται σημαντικό βήμα για τη μετάβαση από έναν μονοπολικό κόσμο σε έναν πολυπολικό κόσμο στο παγκόσμιο πλαίσιο. Τα σημάδια αυτής της νέας τάξης πραγμάτων, η οποία προσπαθεί να εδραιωθεί, είναι εμφανή σε πολλές περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, η Κίνα στόχευσε στη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις αραβικές χώρες για την οικοδόμηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ.
Επιπλέον, για την Κίνα, η οποία θέλει να γυρίσει τους τροχούς της γιγαντιαίας οικονομίας της και να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο, η Μέση Ανατολή έχει γεωπολιτική σημασία λόγω των ενεργειακών της πόρων και μιας μεγάλης αγοράς.
Καθώς η Κίνα στοχεύει να γίνει η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη έως το 2030 και να διαδεχθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρειάζεται μια στρατηγική εταιρική σχέση με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος κυριαρχεί στους σημαντικότερους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους μεταξύ της Άπω Ανατολής και της Ευρώπης.
Ο αραβικός κόσμος, από την άλλη πλευρά, πρέπει να επωφεληθεί από τις επενδύσεις της Κίνας σε τεχνολογία και υποδομές, καθώς και από την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών και την απόλυτη προκατάληψή τους προς το Ισραήλ.
Είναι γνωστό ότι η Κίνα, η οποία εισάγει καθημερινά πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της σε πετρέλαιο.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της χώρας του με μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να αποφύγει την πίεση των ΗΠΑ.
Πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία αντιμετώπισε τις κατηγορίες της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας, μετά την απόφαση της ομάδας ΟΠΕΚ+, η οποία αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ορισμένες χώρες παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
Έγιναν σχόλια ότι η απόφαση ήταν πολιτική και σήμαινε υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ενώ η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εταίρος του οργανισμού, δέχθηκε το μεγαλύτερο μερίδιο κριτικής.
Ο οικονομικός αποκλεισμός που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους προσπαθούν να επιβάλουν στη Ρωσία και να πιέσουν τον υπόλοιπο κόσμο να τους ακολουθήσει είναι μια προειδοποίηση προς την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία ότι «μπορεί να έρθει η σειρά σας». Αυτό καθιστά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών αυτών επιτακτική. Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία δεν είναι ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει τον στρατηγικό της εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπροστά στην ιρανική απειλή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Υεμένη.
Η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις πλούσιες σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κεφάλαιο χώρες της περιοχής του Κόλπου και είναι πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως το στάδιο που κατασκευάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Αναφέρεται ότι το πετρέλαιο δεν είναι το μόνο πράγμα που προσελκύει την Κίνα στον Κόλπο. Το γεγονός ότι το Κατάρ είναι ο νούμερο ένα εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο είναι επίσης ένας από τους λόγους για τον προσανατολισμό του Πεκίνου προς την περιοχή αυτή. Πράγματι, τον Νοέμβριο του 2021, τα μέρη υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια στην Κίνα 4 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως για μια περίοδο 27 ετών, αρχής γενομένης από το 2026.
Η Κίνα επιδιώκει επίσης να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά όπλων στον Κόλπο. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τους μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς στον αραβικό κόσμο. Το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν εισάγουν επίσης όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με πληθυσμό άνω των 430 εκατομμυρίων, ο αραβικός κόσμος είναι μια τεράστια αγορά που ξεπερνά τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα θέλει να κατακτήσει τις αραβικές αγορές με τα σχετικά φθηνά προϊόντα της, να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες και να εξασφαλίσει εμπορικές οδούς μαζί της.
Καμία χώρα, ανεξάρτητα από τη στρατιωτική ή οικονομική της ισχύ, δεν μπορεί να επιβληθεί ως παγκόσμιος πόλος εκτός των διεθνών συμμαχιών της, και αυτό το γνωρίζει καλά η Κίνα, η οποία μαζί με τη Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πολυπολικό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή, παρά τον κίνδυνο από τη Μόσχα.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας απέδειξε επίσης τη σημασία των διεθνών συνασπισμών, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και οι BRICS.
Παρά την αδύναμη πολιτική και νομική θέση της Μόσχας σε αυτόν τον πόλεμο, πολλές χώρες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ της ή τουλάχιστον απείχαν από την ψηφοφορία για ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την κατοχή του ουκρανικού εδάφους.
Ο αραβικός κόσμος, με τον πληθυσμό του, τη στρατηγική του θέση, την ενέργεια και τους ορυκτούς πόρους, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Κίνας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και την πολιτική διάσταση.
Παρά τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της με το Ισραήλ, η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, ιδίως εφόσον έχει πιο μετριοπαθή στάση από τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του Πεκίνου θέλει επίσης να προσελκύσει τον αραβικό κόσμο στο πλευρό της σε τυχόν διαμάχη με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν και θέλει οι αραβικές χώρες να κάνουν τα στραβά μάτια στη μεταχείριση των Ουιγούρων Τούρκων με αντάλλαγμα περισσότερες επενδύσεις και δάνεια.