Το 2023 θα είναι μια ακόμα κρίσιμη χρονιά για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων θα χρειαστούν μια σειρά από μέτρα και νέες κατευθύνσεις.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι το 2023 μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί μια ακόμη πιο αυστηρή δοκιμασία για την Ευρώπη, επειδή οι ρωσικές προμήθειες θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, οι παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα είναι περιορισμένες - ειδικά εάν η κινεζική ζήτηση για LNG ανακάμψει - και οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην αρχή του ευρωπαϊκού χειμώνα δεν είναι εγγυημένο ότι θα διαρκέσουν.
Συνοπτικά, όπως παρουσιάζει τα συμπεράσματά του ο ΔΟΕ, οι λύσεις για την ευρωπαική ενεργειακή θωράκιση θα έρθουν μέσω εντονότερων προσπαθειών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου.
Αναλυτικότερα η έκθεση – παρουσιάζει μια σειρά από πρακτικές ενέργειες που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για να αξιοποιήσει την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί το 2022 όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησης από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και την πλήρωση της αποθήκευσης αερίου ενόψει αυτού του χειμώνα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ παρουσίασε την έκθεση μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες – ενόψει της Έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου.
«Καταφέραμε να αντισταθούμε στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας. Με το σχέδιό μας REPowerEU για μείωση της ζήτησης για ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, με κινητοποίηση επενδύσεων έως και 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι είμαστε ασφαλείς για αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.«Έτσι στρέφουμε τώρα την εστίασή μας στην προετοιμασία του 2023 και του επόμενου χειμώνα. Για αυτό, η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε πολλούς τομείς, από τη διεθνή προσέγγιση έως την κοινή αγορά φυσικού αερίου και την κλιμάκωση και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της ζήτησης».
Προκειμένου να δοθούν κίνητρα για ταχύτερες βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, η έκθεση συνιστά την επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων και την αύξηση των μέτρων υποστήριξης για ανακαινίσεις σπιτιών και την υιοθέτηση αποδοτικών συσκευών και φωτισμού. Συνιστά επίσης τη χρήση περισσότερων έξυπνων τεχνολογιών και την ενθάρρυνση της αλλαγής από φυσικό αέριο σε ηλεκτρική ενέργεια στη βιομηχανία.
Για να επιταχυνθεί η αδειοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έκθεση προτείνει την προσθήκη διοικητικών πόρων και την απλούστευση των διαδικασιών. Προτείνει επίσης περισσότερη οικονομική στήριξη για τις αντλίες θερμότητας και αλλαγές στους φορολογικούς νόμους που τιμωρούν την ηλεκτροδότηση. Ζητεί επίσης για περισσότερες και καλύτερες εκστρατείες για να πειστούν οι καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και περιγράφει λεπτομερώς διάφορα προγράμματα από ένα ευρύ φάσμα χωρών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βέλτιστες πρακτικές.
Από την πλευρά της προσφοράς, η έκθεση αναφέρει ότι ενώ οι επιλογές της Ευρώπης να εισάγει περισσότερο φυσικό αέριο είναι περιορισμένες, υπάρχουν λίγες χώρες με πλεονάζουσα εξαγωγική ικανότητα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές δεσμεύοντας φυσικό αέριο που αυτή τη στιγμή φουσκώνει. Η έκθεση περιγράφει επίσης τις ευκαιρίες για την κλιμάκωση της παραγωγής βιοαερίων χαμηλών εκπομπών.
Μαζί, αυτά τα μέτρα προσφέρουν ένα μονοπάτι για την αποφυγή εκτίναξης των τιμών, το κλείσιμο εργοστασίων, την αυξημένη χρήση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό για φορτία LNG – με τρόπους που συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.