Όπως μεταδίδουν με τα ρεπορτάζ που επικαλούνται ανώνυμες πηγές από την αμερικανική κυβέρνησης και επιστήμονες που έχουν γνώση του θέματος, το Εθνικό Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ» πιθανότατα να έχει πετύχει τον στόχο της παραγωγής περισσότερης ενέργειας απ’ ότι καταναλώθηκε σε πειράματα πυρηνικής σύντηξης, με άλλα λόγια τον στόχο ενός καθαρού ισοζυγίου ενέργειας. Στις προσπάθειες που γίνονται ήδη από τη δεκαετία του 1950, το ζητούμενο παραμένει η παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα.
Στην πυρηνική σύντηξη απελευθερώνεται ενέργεια στον συνδυασμό δύο ελαφρών πυρήνων σε έναν βαρύτερο πυρήνα, που αποτελεί τη βάση της ζωής του Ήλιου και άλλων αστεριών. Από τη δεκαετία του ’50 στόχος των επιστημόνων αποτελεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αυτής της τεχνογνωσίας, κάτι που φαίνεται πως σε πειραματικό στάδιο έχει επιτευχθεί και θα ανακοινωθεί σήμερα. Φυσικά όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι η επίτευξη του στόχου μια διαδεδομένης χρήσης της πυρηνικής σύντηξης θα χρειαστεί κάποιες δεκαετίες ακόμα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι έγινε η αρχή που, αν ευσταθούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για μια αληθινή επιστημονική επανάσταση.
«Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό ήταν μόνο θέμα χρόνου», δήλωσε σύμφωνα με την Washington Post ένας αναγνωρισμένος επιστήμονας σύντηξης, ο οποίος ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του, ωστόσο η αμερικανική εφημερίδα σημείωνε πως γνωρίζει το έργο της Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης στο Εθνικό Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ» στην Καλιφόρνια, όπου έγινε η ανακάλυψη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα των ΗΠΑ «τεράστια ποσά δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν διοχετευτεί στον αγώνα σύντηξης παγκοσμίως, με στόχο την κατασκευή μηχανημάτων σύντηξης που θα μπορούσαν να φέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο χωρίς αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς ραδιενεργά απόβλητα και πολύ λιγότερους πόρους από αυτούς που απαιτούνται για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και αιολική ενέργεια».
Να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή κρατούταν ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την Κυριακή, όπου έγινε μια πρώτη αναφορά στους Financial Times. Από την πλευρά του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι πως πρόκειται για μια είδηση «μείζονος επιστημονικής ανακάλυψης».
Αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει στα χέρια της αυτή την τεχνογνωσία, τη στιγμή που τόσο η ΕΕ, όσο και η Ρωσία έχουν δαπανήσει σε σχετικές έρευνες δισεκατομμύρια δολάρια.