Η πρόβλεψη για αύξηση των εισαγωγών κατά 7% έγινε από την κρατική μεγάλη ενεργειακή εταιρείαCNOOC, η οποία δήλωσε, όπως αναφέρει τοBloomberg, ότι ήδη αναζητά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου για το επόμενο έτος.
Η έκθεση σημειώνει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στα λιμάνια στο βόρειο τμήμα της χώρας εξαντλούνται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι συνήθως, επειδή ο καιρός είναι πιο κρύος, ωθώντας την κατανάλωση σε υψηλότερα επίπεδα, και αυτό θα έχει, επίσης, αντίκτυπο στη μελλοντική ζήτηση για εισαγωγές.
Επιπλέον, η προμήθεια φυσικού αερίου από αγωγούς της Κεντρικής Ασίας μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο στο μείγμα εισαγωγών φυσικού αερίου για να καλύψει τη διαφορά. Και αυτό σημαίνει εντονότερο ανταγωνισμό για τον περιορισμένο αριθμό φορτίων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και το επόμενο έτος.
Φέτος, η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου τείνει να μειωθεί για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με τις εισαγωγές να μειώνονται σταθερά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, σύμφωνα με έκθεση τηςEnergy Intelligence. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά ένα σημαντικό ποσοστό 21,6% κατά τη διάρκεια του δεκάμηνου, αντανακλώντας τις επιπτώσεις των κλειδαριών και άλλων περιορισμών στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής κατανάλωσης της χώρας.
Ωστόσο, τώρα η πολιτική αυτή ανατρέπεται, με τα μαζικά υποχρεωτικά τεστ να εγκαταλείπονται και οι αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά από πολύ καιρό. Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση ενέργειας και θα συμβάλει σε υψηλότερες τιμές λόγω της στενότητας της προσφοράς τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο.
Αυτή η αντιστροφή της πολιτικήςCovid του Πεκίνου εξέπληξε πολλούς, οι οποίοι ανέμεναν ότι η χλιαρή ζήτηση για ενέργεια θα συνεχιζόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές παγκοσμίως. Εάν η δραστηριότητα ανακάμψει γρήγορα, η εξασφάλιση επαρκούς προμήθειας φυσικού αερίου για την επόμενη περίοδο θέρμανσης θα αποτελέσει πιθανότατα μείζον πρόβλημα για τους περισσότερους εισαγωγείς.