Η Ρωσία έχει καθοδηγήσει για ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, και προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον στόχο, η χώρα θα πρέπει να δαπανήσει πολύ περισσότερα τον Δεκέμβριο από τα έσοδά της, και το έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει τα 55,2 δισ. δολάρια, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Εβγένι Σουβόροφ, οικονομολόγος της Centro Credit Bank.
Αλλά προχωρώντας προς τα εμπρός, το πρόβλημα με τα κρατικά οικονομικά της Ρωσίας μόλις αρχίζει, λένε οι αναλυτές.
Νωρίτερα φέτος, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ εκτίμησε ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα ήταν 2% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους.
«Σε γενικές γραμμές, έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ένα πλεόνασμα υπό όρους, επειδή όλες οι δαπάνες θα πάνε προς το 4ο τρίμηνο, όταν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους», δήλωσε ο Σιλουάνοφ τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε καθοδηγήσει για ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 1% του ΑΕΠ.
Παρά τα υψηλά κρατικά έσοδα και τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού μέχρι στιγμής φέτος, η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα αξιοποιήσει το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας (NWF) για τις ημέρες βροχής και θα αναλάβει περισσότερο χρέος με ομόλογα στην εγχώρια αγορά, καθώς ο πόλεμος εξαντλεί τους οικονομικούς της πόρους. Τα εγχώρια ομόλογα είναι δημοφιλή επειδή οι κυρώσεις ουσιαστικά περιορίζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες για τους ντόπιους επενδυτές.
Μέχρι στιγμής φέτος, η Ρωσία έχει καταγράψει μηνιαία πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αλλά ένα μεγάλο έλλειμμα διαφαίνεται για τον Δεκέμβριο, καθώς οι δαπάνες συνήθως επιταχύνονται το τέταρτο τρίμηνο, λένε οι αναλυτές.
Τα υψηλότερα ελλείμματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, έχει προειδοποιήσει η Τράπεζα της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση.
Φέτος και του χρόνου, η Ρωσία θα έχει έλλειμμα περίπου 2% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Σιλουάνοφ την περασμένη εβδομάδα.
«Πραγματοποιούμε τώρα σημαντικές συναλλαγές στη χρηματοπιστωτική αγορά και στο τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν σημαντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, ορισμένες από αυτές από τις δαπάνες του επόμενου έτους», σημείωσε ο υπουργός.
Ο δανεισμός στην αγορά και η άντληση περισσότερων χρημάτων από το Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ελλείμματος, πρόσθεσε.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η παραγωγή πετρελαίου και η οικονομία της δεν θα πληγούν σημαντικά από το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ και των G7 για το ρωσικό αργό πετρέλαιο.
«Σε γενικές γραμμές, δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών είναι ένα γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν.
Για να χρηματοδοτήσει την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες και τις δαπάνες ασφαλείας εις βάρος της χρηματοδότησης για σχολεία ή νοσοκομεία.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν σημαντικά και θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% του συνολικού προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2023, δήλωσε αυτή την εβδομάδα το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ.
«Ο Πούτιν συνεχίζει έτσι να στραγγίζει τον προϋπολογισμό του στον πόλεμο στην Ουκρανία και ίσως χρειαστεί να αποχρηματοδοτήσει άλλες διεθνείς ή εγχώριες εκστρατείες στη διαδικασία», έγραψαν οι εμπειρογνώμονες του ISW.
Ενώ η Ρωσία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της φέτος, χάρη στον ενεργειακό τομέα, η δημοσιονομική πίεση στα κρατικά οικονομικά θα αυξηθεί, λένε ορισμένοι αναλυτές.
Ο Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα: «Το κύριο πρόβλημα του προϋπολογισμού της Ρωσίας είναι ότι θέλουν να ξοδέψουν πολύ περισσότερα από όσα πραγματικά μπορούν να αντέξουν».
«Το γεγονός ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το ταμείο πλούτου για να καλύψουν το έλλειμμα είναι ένα σαφές σημάδι ότι τα προβλήματα αρχίζουν».