Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι για μια ισχυρή Ευρώπη του αύριο πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις και στα θεμέλια της αμυντικής βιομηχανίας.
Σολτς και Μακρόν έγραψαν ένα κοινό άρθρο για τη γερμανική Frankfurter Allgemeine και τη γαλλική Journal du Dimanche με αφορμή την 60ή επέτειο της Συνθήκης του Ελιζέ.
Στο άρθρο, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι η πρώτη μεγάλη πρόκληση της στιγμής είναι να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα είναι πιο κυρίαρχη και θα έχει τη γεωπολιτική ικανότητα να διαμορφώνει τη διεθνή τάξη:
«Για μια ισχυρή Ευρώπη του αύριο, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις μας και στα θεμέλια της ευρωπαϊκής αμυντικής μας βιομηχανίας. Αυτό θα βελτιώσει τις αμυντικές μας ικανότητες και, ως εκ τούτου, θα ενισχύσει τις διατλαντικές σχέσεις. Η βελτίωση των δυνατοτήτων της Ευρώπης και ένας ισχυρότερος ευρωπαϊκός πυλώνας στο ΝΑΤΟ θα μας καταστήσουν ισχυρότερο εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι, αποδοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι στην αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών στρατιωτικών προκλήσεων».
Τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένοι να εκπληρώσουν τα όνειρα του πρώην καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ και του πρώην Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ, ο Σολτς και ο Μακρόν ανέφεραν στο άρθρο:
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όταν τα παιδιά μας μεγαλώσουν και γίνουν πολίτες αυτής της ηπείρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένας ακόμη ισχυρότερος ηγέτης ελπίδας. Γνωρίζουμε από τις πολλές συναντήσεις μας ότι οι εταίροι και οι φίλοι μας στην Ευρώπη συμμερίζονται αυτή την πεποίθηση. Μαζί τους, θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την πεποίθηση σε πραγματικότητα. Θέλουμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση επτά στρατηγικών στόχων για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη μας για την επόμενη γενιά».
Δηλώνοντας ότι η γεωπολιτική ισχύς δεν εξαρτάται μόνο από τα στρατιωτικά μέσα, αλλά και από την ευελιξία και την ικανότητα να είναι προνοητικοί σε στρατηγικούς τομείς, οι ηγέτες σημείωσαν ότι θα αυξήσουν την ποικιλομορφία των στρατηγικών πόρων, θα ενισχύσουν τις ικανότητές τους σε κρίσιμους τομείς και θα επιδιώξουν να γίνουν η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα είναι ουδέτερη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Δηλώνοντας ότι οι εθνικές προτιμήσεις θα αναγνωριστούν στο ενεργειακό μείγμα, ο Σολτς και ο Μακρόν έγραψαν:
«Πάνω απ' όλα, θα επικεντρωθούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, στις ισχυρές διασυνδέσεις και στη χρήση υδρογόνου, τόσο παραγόμενου όσο και εισαγόμενου. Θα εργαστούμε για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμμετάσχουμε σε κοινές αγορές φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις στρατηγικές μας συνεργασίες με όλους όσοι εργάζονται για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θέλουμε να προωθήσουμε το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ευημερίας μας. Υποστηρίζουμε μια φιλόδοξη εμπορική ατζέντα με τον ΠΟΕ στο επίκεντρό της και σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες με εταίρους σε όλο τον κόσμο για να θέσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις σε ευρύτερη βάση».
Τονίζοντας τη σημασία της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, οι δυο ηγέτες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τους πολίτες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της οικολογικής μετάβασης.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι θα επιδιώξουν μια φιλόδοξη στρατηγική για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ώστε να είναι ανταγωνιστική και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.
Τόνισαν επίσης ότι οι ατομικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η δημοκρατική συμμετοχή και η προστασία των πολιτών αποτελούν τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ και ότι η ΕΕ πρέπει συνεπώς να συνεχίσει να προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ελευθερίες τους.
Οι δύο ηγέτες κάνοντας έκκληση για το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες, καθώς και για τη θέσπιση διεθνών προτύπων στον ψηφιακό τομέα, δήλωσαν ότι «οι εισαγωγές στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τα δικά μας πρότυπα ασφάλειας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα».
Σολτς και Μακρόν επεσήμαναν ότι θέλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία, ιδίως για τους φοιτητές, και ότι πρέπει να διενεργούνται αποτελεσματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Σχολιάζοντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Σολτς και ο Μακρόν δήλωσαν ότι εργάζονται για να εξασφαλίσουν ταχεία και συγκεκριμένη πρόοδο στη διεύρυνση της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσαν ότι η διευρυμένη ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει την ικανότητά της να ενεργεί με πιο αποτελεσματικά θεσμικά όργανα και γρήγορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και, ειδικότερα, ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Τονίζοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν στα θεμελιώδη ζητήματα της Ευρώπης στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων, οι δύο ηγέτες δήλωσαν: «Επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους για μια ανθεκτική, ισχυρή και κυρίαρχη ΕΕ. Ακόμα και σε τομείς όπου διαφωνούμε, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινές απαντήσεις, τις οποίες θέλουμε να συμβουλευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».