Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου και LNG της Τουρκίας, Botas, αναμένει να ξεκινήσει τη νέα της εγκατάσταση εισαγωγής LNG με έδρα την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στον κόλπο Ξυρού μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Ο κόλπος Ξυρού αποτελεί τον πλησιέστερο στο ελληνικό κράτος τουρκικό κόλπο. Βρίσκεται βόρεια της χερσονήσου Καλλίπολης και απέχει περίπου 30 ν.μ νοτιοανατολικά από την Αλεξανδρούπολη.
Το γεγονός αυτό το γνωστοποίησε η ίδια η τουρκική εταιρεία στην ιστοσελίδα της, χωρίς όμως να δώσε περισσότερες πληροφορίες.
Σύμφωνα με διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η FSRU θα φτάσει «σύντομα» στην Τουρκία για να ξεκινήσει να εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις στη βορειοανατολική ακτή της Τουρκίας.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι το εν λόγω FSRU είναι το Vasant 1, κατασκευής 2020, 180.000 cbm.
Υπενθυμίζεται ότι η FSRU κατασκευάστηκε από την Hyundai Heavy για την καθυστερημένη εγκατάσταση εισαγωγής LNG της Swan Energy στο Jafrabad στην Ινδία.
Η Botas φέρεται να ναύλωσε τη μονάδα από την ινδική εταιρεία για να την τοποθετήσει στη νεόδμητη προβλήτα στον κόλπο Ξυρού.
Πριν από την άφιξή της στον κόλπο Ξυρού, το Vasant 1 πέρασε από το εργοστάσιο LNG της Αιγύπτου Idku νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να φορτώσει ένα φορτίο, σύμφωνα με τα δεδομένα του AIS.
Αυτός είναι ο τρίτος τερματικός σταθμός LNG της Τουρκίας με βάση την FSRU και ο δεύτερος για την Botas που ήδη λειτουργεί την εγκατάσταση Dortyol, που εξυπηρετείται από το Ertugrul Gazi χωρητικότητας 170.000 cbm, στη νότια επαρχία Hatay.
Εκτός από τον Ertugrul Gazi, υπάρχει επίσης ένα άλλο FSRU που λειτουργεί στην Τουρκία στον ιδιόκτητο τερματικό σταθμό Etki στην Aliaga της Σμύρνης. Το Turquoise 170.000 cbm ανήκει στην Pardus Energy.
Εκτός από αυτές τις FSRU, η Botas εκμεταλλεύεται επίσης τον χερσαίο τερματικό σταθμό Marmara Ereglisi ενώ η Egegaz εκμεταλλεύεται την εγκατάσταση LNG της Izmir Aliaga.
Η Τουρκία αυξάνει την ικανότητα εισαγωγής LNG για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να γίνει διεθνής κόμβος φυσικού αερίου.
Η Botas υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη βουλγαρική Bulgargaz, επιτρέποντάς της πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και στο τουρκικό δίκτυο.
Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 13 χρόνια και περιλαμβάνει μεταφορά φυσικού αερίου έως 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με την Botas.