Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά ενέργειας και εξήραν τη συνεργασία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Είχαν μια διεξοδική συζήτηση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, το οποίο τους επιτρέπει να λαμβάνουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τη διατήρηση της ισορροπίας της ζήτησης και της προσφοράς πετρελαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν και ο πρίγκιπας διάδοχος, οι οποίοι έχουν τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες για να συζητήσουν τη συνεργασία, μεταξύ άλλων στην αγορά πετρελαίου, πραγματοποίησαν τις τελευταίες συνομιλίες λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, κατά την οποία η Σαουδική Αραβία φέρεται να εξέφρασε την απογοήτευσή της για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας.
Στη συνάντηση αυτή, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, σε περίπου 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να παραταθεί πέραν του Ιουλίου, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 bpd από τον Μάρτιο. Οι περικοπές των 500.000 bpd παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του 2023 και -μετά τη συνάντηση της Κυριακής- μέχρι το τέλος του 2024.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τις ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες δεν αντανακλούν περικοπές -αντίθετα, οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης αυξάνονται.
Η Ρωσία έχει σταματήσει να αναφέρει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και η αγορά και οι αναλυτές πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, εμπορικές πηγές και στατιστικά στοιχεία εισαγωγών στην Κίνα και την Ινδία σχετικά με την ποσότητα της ρωσικής προσφοράς.
Μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε, αναφερόμενος στη Ρωσία: «Συζητήσαμε με τη Ρωσία το θέμα της παραγωγής της και της ζητήσαμε να αποσαφηνίσει τα στοιχεία της και ενισχύσαμε την έννοια της διαφάνειας με τη Ρωσία σχετικά με τα στοιχεία της παραγωγής πετρελαίου».