Ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε καθώς ο Τούρκος ηγέτης πραγματοποιεί περιοδεία σε τρία κράτη του Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μνημόνιο κατανόησης υπογράφηκε από τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και τον ομόλογό του από την Τουρκία Αλπαρσλάν Μπαΐρακτάρ.
Σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου, το Μνημόνιο καλύπτει την παραγωγή, την εμπορία, τη διανομή και το εμπόριο διυλισμένων πετρελαιοειδών προϊόντων, καθώς και την παραγωγή πετροχημικών.
Περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα αυτό.
Υπήρξε επίσης συμφωνία σχετικά με τη διερεύνηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ του Βασιλείου και της Τουρκίας.
Το δημοσίευμα του Πρακτορείου σημειώνει ότι «το μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του υδρογόνου, μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης για την ενίσχυση της χρήσης του, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της κυκλικής οικονομίας του άνθρακα, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με τις εφαρμογές που σχετίζονται με αυτήν, και τη συνεργασία στον τομέα των αλυσίδων ενεργειακού εφοδιασμού, μέσω της ενθάρρυνσης διμερών επενδύσεων και της εργασίας για την πρόσβαση σε υλικά».
Το Μνημόνιο Συνεννόησης αποτελεί το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης σχέσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, και έρχεται καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να προωθήσουν δεσμούς στον αντίστοιχο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τους.
Το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Βασιλείου έφθασε τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και έφθασε τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το εμπόριο της Τουρκίας με όλα τα κράτη του Κόλπου έχει εκτοξευθεί από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια.
Τη Δευτέρα, περισσότεροι από 400 επιχειρηματικοί ηγέτες και αξιωματούχοι συμμετείχαν σε ειδική συνεδρίαση του Σαουδοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στην Τζέντα, σε μια περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Εν μέσω συζητήσεων γύρω από περαιτέρω επενδυτικές ευκαιρίες, υπογράφηκε ένας αριθμός συμφωνιών που καλύπτουν τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εξόρυξη, τα τρόφιμα και τη γεωργία, καθώς και τις αμυντικές και στρατιωτικές βιομηχανίες.
Υπήρξαν επίσης συμφωνίες που καλύπτουν την ενέργεια, την εκπαίδευση και την ψηφιακή τεχνολογία, καθώς και συμφωνίες που επικεντρώνονται στα μέσα ενημέρωσης, τις κατασκευές, την υγεία και την ακίνητη περιουσία.