Οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες είναι μόνο ένα μικρό μέρος μιας μεγάλης, πολύπλοκης εικόνας. Πολλά πράγματα πρέπει να συνδυαστούν για να συνδεθεί αυτή η ενέργεια με το δίκτυο και να μεταφερθεί στα σπίτια, και η διατήρηση όλων αυτών των συστατικών σε ταχύτητα είναι μια ταχυδακτυλουργική πράξη που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν λειτουργεί τόσο καλά. Το αποτέλεσμα είναι πολλά και πολλά σταματημένα έργα που αγωνίζονται να συνδεθούν και περικοπές μόλις συνδεθούν στο δίκτυο.
Η περικοπή αναφέρεται σε ένα σενάριο στο οποίο η παραγωγή καθαρής ενέργειας πρέπει να απενεργοποιηθεί ακριβώς όταν είναι πιο παραγωγική, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του δικτύου. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει όλο και πιο συχνό τους τελευταίους μήνες σε όλες σχεδόν τις γωνιές του πλανήτη, καθώς οι εκτεταμένες αυξήσεις στις προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν έρθει αντιμέτωπες με γηρασμένα και απροετοίμαστα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που υπήρξαν πιο φιλόδοξες όσον αφορά την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα περικοπών.
Το νησί Τζέτζου της Νότιας Κορέας, ένα παγκόσμιο πρότυπο για την πράσινη ενέργεια, από μόλις τρεις περιπτώσεις περικοπών το 2015 έφτασε τις 103 περιπτώσεις το 2022 - ρεκόρ.
«Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του Τζέτζου, αλλά έχει επιφέρει οξείες διαταραχές στο υφιστάμενο ενεργειακό του σύστημα», ανέφερε πρόσφατα το Inside Climate News. Το νησί Τζέτζου δεν είναι το μόνο σε αυτή την τάση. Η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Κίνα, καθώς και τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια. Η Καλιφόρνια σημείωσε νέο ρεκόρ περικοπών στην ηλιακή και αιολική ενέργεια νωρίτερα φέτος, και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε το Τέξας να αναμένει ότι το σημερινό ποσοστό περικοπών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διπλασιαστεί μέχρι το 2035.
Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των υφιστάμενων υποδομών δικτύου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πολύ πριν καν σχεδιαστεί η σύγχρονη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο είναι απροετοίμαστο για την αυξημένη παροχή ενέργειας και τις διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθιστώντας το εξαιρετικά ευάλωτο σε διακοπές ρεύματος και κατάρρευση υπό την εντεινόμενη πίεση των προσθηκών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του δικτύου θα είναι απαραίτητη προκειμένου να εξισορροπηθεί η ενεργειακή ασφάλεια με τις ανάγκες προσθήκης ανανεώσιμης ενέργειας.
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πρίντσεστον εκτιμά ότι το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να επεκταθεί κατά ένα επιβλητικό ποσοστό 60% μόνο μέχρι το 2030.
«Το σημερινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάστηκε σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα», αναφέρει η εφημερίδα New York Times. «Η κατασκευή αυτού που ισοδυναμεί με ένα νέο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας παρόμοιας κλίμακας σε ένα μικρό κλάσμα αυτού του χρόνου αποτελεί τρομακτική πρόκληση».
Σύμφωνα με τη μελέτη του Πρίντσεστον, ο διπλασιασμός του σημερινού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 θα απαιτήσει επίσης ο τομέας της μεταφοράς να διπλασιάσει τον τρέχοντα ρυθμό κατασκευής του. Η κλίμακα και η ταχύτητα της πρόκλησης είναι τρομακτικές - αλλά η αποτυχία να ανταποκριθούμε σε αυτές θα ήταν καταστροφική. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν να φέρουν το δίκτυό τους σε ταχύτητα, το Πρίντσεστον εκτιμά ότι «το 80% των πιθανών περιβαλλοντικών οφελών του εξηλεκτρισμού θα σπαταληθεί».
Για να είναι επιτυχής η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ο διατομεακός συντονισμός και η χρηστή διακυβέρνηση είναι απαραίτητα. Οι επενδύσεις δεν μπορούν απλώς να συγκεντρώνονται στους τομείς που είναι πιο κερδοφόροι ή πιο φανταχτεροί. Η κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στον κόσμο δεν έχει νόημα αν δεν μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο ή αν δεν μπορεί ποτέ να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα χωρίς να προκαλέσει καταστροφική κατάρρευση των υποδομών. Η ισχυρή πολιτική και εποπτεία θα είναι απαραίτητες, όπως και τα κατάλληλα κίνητρα και οι εξορθολογισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ήδη, διατίθενται πολλά χρήματα για την ανάπτυξη του δικτύου, αλλά είναι σαφές ότι δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλυφθούν οι τεράστιες και αυξανόμενες ανάγκες σε όλο τον κόσμο. Ο αυξανόμενος ρυθμός περικοπών μιλάει από μόνος του.