Το Κοζλοντούι αλλάζει πυρηνικό καύσιμο και καταγγέλλει τη σύμβαση με τη Ρωσία

Το Κοζλοντούι αλλάζει πυρηνικό καύσιμο και καταγγέλλει τη σύμβαση με τη Ρωσία
Πέμπτη, 30/05/2024 - 08:12

Ο ΑΗΣ Κοζλοντούι θα καταγγείλει τη σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του εργοστασίου Βαλεντίν Νικόλοφ, προσθέτοντας ότι το διαθέσιμο ρωσικό καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικό.

Την Τετάρτη (29/5) πραγματοποιήθηκε στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, επίσημη τελετή με την ευκαιρία της εισαγωγής του εναλλακτικού τύπου καυσίμου, στην οποία παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, ο υπουργός Ενέργειας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Κένεθ Μέρτεν, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργικού συμβουλίου.

Την Τρίτη, το τελευταίο από τα πρώτα 43 συγκροτήματα πυρηνικού καυσίμου της Westinghouse εγκαταστάθηκε στη Μονάδα V του ΑΗΣ Κοζλοντούι με τη μονάδα να αναμένεται να επανεκκινήσει στις 9 Ιουνίου.

Ο διευθυντής του ΑΗΣ Κοζλοντούι συγκρίνοντας την τιμή των ρωσικών καυσίμων με εκείνη των αμερικανικών είπε ότι είναι παρόμοια, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην πενηντάχρονη ιστορία του Κοζλοντούι θα λειτουργήσει ο σταθμός με εναλλακτικά καύσιμα.

Ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ένα στάδιο μιας μακράς διαδικασίας φτάνει στο τέλος του, καθώς οι πρώτες συνομιλίες με τη Westinghouse ξεκίνησαν το 2009 και το 2010. Χαρακτήρισε δε τη σημερινή ημέρα ως μια πολύ σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη του βουλγαρικού τομέα πυρηνικής ενέργειας, καθώς επιτυγχάνεται πραγματική διαφοροποίηση και απομάκρυνση από τη σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η υλοποίηση αυτού του έργου αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την καθιέρωση της Βουλγαρίας ως προβλέψιμου εταίρου με σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο ο ΑΗΣ Κοζλοντούι υπέγραψε σύμβαση με τη γαλλική εταιρεία Framatome για την παροχή εναλλακτικών προμηθειών φρέσκου πυρηνικού καυσίμου για την έκτη μονάδα του σταθμού.

Πριν από ένα μήνα, ο διευθυντής του εργοστασίου Valentin Nikolov ανακοίνωσε ότι ο ΑΗΣ Κοζλοντούι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Westinghouse για καύσιμα και για την έκτη μονάδα. Διευκρίνισε ότι η γαλλική Framatome ζήτησε αναθεώρηση της σύμβασης επειδή αναθεωρείται η βάση παραγωγής - από τη Γερμανία στη Γαλλία, καθώς και η περίοδος παράδοσης. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022, η γαλλική εταιρεία θα παρέδιδε καύσιμα για τη μονάδα έξι του εργοστασίου στο τέλος του 2025. Τώρα η προθεσμία αυτή είναι πιθανό να παραταθεί.

Ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια φρέσκου πυρηνικού καυσίμου με τη Westinghouse για την πέμπτη μονάδα του σταθμού. Με τις υπογραφείσες συμφωνίες, η Βουλγαρία διαφοροποιεί την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για τον πυρηνικό της σταθμό. Επί του παρόντος, τα καύσιμα και για τις δύο μονάδες παρέχονται από τη ρωσική TVEL. Η σύμβαση με την εταιρεία λήγει το 2024.