Ο Όρμπαν υπόσχεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο

Ο Όρμπαν υπόσχεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο
Παρασκευή, 07/06/2024 - 08:36

Μία ημέρα μετά την εξαγορά μετοχών σε ένα αζέρικο κοίτασμα φυσικού αερίου, η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο και σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Ρωσία σε περιοχές που δεν υπόκεινται στο καθεστώς κυρώσεων.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δέχεται πιέσεις ενόψει των εκλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Ιουνίου, στις οποίες το κυβερνών κόμμα του Fidesz αντιμετωπίζει έναν σκληρό αντίπαλο.

Ακολουθεί επίσης την κίνηση του ουγγρικού ομίλου MGM να αποκτήσει μερίδιο 5% στο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, με τη συναλλαγή να αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την BNE Intellinews.

Το Shah Deniz που διαχειρίζεται η BP είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με παραγωγή σχεδόν 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με τη νέα συμφωνία της Ουγγαρίας να εξασφαλίζει στη χώρα 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η εξαγορά «μας παρέχει προστασία έναντι σημαντικών διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας», ανέφερε η BNE αναφερόμενη στον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου Πέτερ Σίγιαρτο σχετικά με τη συμφωνία.

Την Πέμπτη, το Reuters ανέφερε ότι ο Σίγιαρτο δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ή την ιδεολογία, αλλά έχει τις ρίζες του στα απλά γεγονότα της φυσικής».

Σύμφωνα με την BNE, από το 2021, με την υπογραφή 15ετούς συμφωνίας προμήθειας με τη Μόσχα, η Ουγγαρία εισάγει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδεινώνονται εκθετικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, με τον Όρμπαν να αρνείται σταθερά να ευθυγραμμιστεί εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία. Η αποκάλυψη του Όρμπαν σε ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αργά την Τετάρτη ότι επιδιώκει να επεκτείνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς εκτός του πετρελαίου με τη Ρωσία έχουν επίσης τσαλακώσει τα φτερά της Ουάσινγκτον.

«Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας λέει ότι είναι το “κόμμα της ειρήνης”, ενώ συνεχίζει να στέκεται δίπλα στο κόμμα του πολέμου του Πούτιν. Ο εθισμός της Ουγγαρίας στη ρωσική ενέργεια είναι επικίνδυνος και περιττός», έγραψε στο Facebook ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ντέιβιντ Πρέσμαν, όπως αναφέρει το Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η S&P Global ανέφερε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής ενέργειας αυτόν τον μήνα, με στόχους κυρώσεων που θα περιλαμβάνουν μεταφορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το πακέτο κυρώσεων προσθέτει τρία ρωσικά έργα LNG στη μαύρη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των Arctic LNG 2, Ust-Luga και Murmansk. Ωστόσο, το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ απέχει πολύ από το να είναι μια τελειωμένη συμφωνία, καθώς απαιτείται να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με τη συμφωνία, ενώ κάποια σαφή απόκλιση περιμένει στο περιθώριο για να καταστρέψει το πακέτο.