Το υπουργείο Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν ανακοίνωσε τη συμφωνία, αλλά δεν ανέφερε ποια τιμή θα καταβάλει το Ιράν για το φυσικό αέριο.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι ιρανικές εταιρείες θα κατασκευάσουν έναν νέο αγωγό 125 χιλιομέτρων μεταξύ του Ιράν και του Τουρκμενιστάν για να επεκτείνουν την ικανότητα παράδοσης της χώρας της Κεντρικής Ασίας.
Το υπουργείο δήλωσε ότι το Τουρκμενιστάν, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή φυσικού αερίου, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς το Ιράν σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Ωστόσο, δεν δόθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα.
Το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο, αλλά η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση περιορίζει την ικανότητά του να εξάγει. Το Ιράν έχει αντιμετωπίσει ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μια ανταλλαγή φυσικού αερίου με το Τουρκμενιστάν θα επιτρέψει στο Ιράν να ανταποκριθεί στις εξαγωγικές του υποχρεώσεις.
Το Τουρκμενιστάν πραγματοποιεί ανταλλαγές φυσικού αερίου με το Ιράν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ο όγκος ήταν σχετικά χαμηλός, μόλις μερικά δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό του Τουρκμενιστάν.
Το Τουρκμενιστάν κατέχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, τα οποία εκτιμώνται σε σχεδόν 14 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε η British Petroleum.
Το Τουρκμενιστάν παράγει επί του παρόντος περίπου 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι η σχέση παραγωγής προς αποδεδειγμένα αποθέματα είναι 166 χρόνια, αριθμός εξαιρετικά υψηλός για τα παγκόσμια δεδομένα και που σημαίνει ότι το Τουρκμενιστάν έχει τη δυνατότητα να παράγει σημαντικά περισσότερα.
Ωστόσο, το Τουρκμενιστάν είχε πρόβλημα να βρει αγορές για τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του. Συνορεύοντας με τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Ιράν και την αποκλεισμένη από την ξηρά Κασπία Θάλασσα, το Τουρκμενιστάν δεν έχει τη δυνατότητα να στείλει απευθείας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στις παγκόσμιες αγορές.
Η Κίνα είναι ο κύριος πελάτης της χώρας για το φυσικό αέριο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής του Τουρκμενιστάν.
Το Τουρκμενιστάν επεξεργάζεται έναν αγωγό για την προμήθεια φυσικού αερίου στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, όπου η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.
Το Τουρκμενιστάν εξετάζει εδώ και δεκαετίες το ενδεχόμενο να στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγού μέσω της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν και περαιτέρω στην Ευρώπη, αλλά η αντίθεση των παράκτιων κρατών Ιράν και Ρωσίας, που προηγουμένως ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, άφησε την ιδέα σε εκκρεμότητα.
Η προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του αγωγού.