Η πράσινη καινοτομία , είτε αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το καθαρό υδρογόνο, είτε σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μπαταρίες παράγει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Η έρευνα του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι κάτω από την πλέον συντηρητική εκτίμηση ο διπλασιασμός των καταθέσεων «πράσινων» διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μπορεί να ενισχύσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 1,7% μετά από πέντε χρόνια.
Τα οικονομικά οφέλη της πράσινης καινοτομίας προέρχονται κυρίως από τις αυξημένες επενδύσεις που συντελούνται τα πρώτα χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, περαιτέρω αναπτυξιακά οφέλη προέρχονται από την φθηνότερα παραγόμενη ενέργεια και τις διαδικασίες παραγωγής που είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές.
Αυτό που ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ είναι πως η πράσινη καινοτομία συνδέεται με περισσότερη καινοτομία συνολικά, όχι απλώς με την υποκατάσταση των πράσινων τεχνολογιών με άλλα είδη.
Ωστόσο, το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως οι τεχνολογίες αυτές απαιτούν επιδοτήσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω των συστημάτων εμπορίας εκπομπών του θερμοκηπίου, σχήματα feed-in-tariffs, που εγγυώνται μια ελάχιστη τιμή για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κρατικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.
Στο σημείο αυτό το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως πρόσφατα η δυναμική της πράσινης καινοτομίας έχει επιβραδυνθεί και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες δεν εξαπλώνονται αρκετά γρήγορα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, όπου μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον περιορισμό των εκπομπών.
Κατά την ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η βραδύτερη αυτή δυναμική είναι ανησυχητική επειδή η πράσινη καινοτομία δεν είναι μόνο καλή για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.