Απολιγνιτοποίηση: 10 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ΜμΕ

Απολιγνιτοποίηση: 10 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ΜμΕ
Τρίτη, 30/03/2021 - 14:01

Νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας, θα προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Πράσινο Ταμείο. Θα ακολουθήσει, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μια ακόμη δράση για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Αυτά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος παρουσιάζοντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» ή που έχουν προγραμματιστεί με αποδέκτες δήμους της χώρας και τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για την κλιματική αλλαγή και για την απολιγνιτοποίηση. Μάλιστα, όπως τόνισε από το βήμα της διαδικτυακής ετήσιας γενικής συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στις δύο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας προωθείται η δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας στην Δυτική Μακεδονία και Επιχειρηματικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κυρία Καλλιόπη Κυριακίδου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι η περιοχή - με τη μετάβαση σε μια ουδέτερη οικονομία έως το 2028 - διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. «Η Δυτική Μακεδονία καλείται να αντικαταστήσει το λιγνίτη που αντιπροσωπεύει το 42 % του ΑΕΠ και συνεισφέρει 5.000 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η περιοχή θα υποστεί μια οικονομική και κοινωνική κρίση. Ωστόσο, όπως τόνισε, «φιλοδοξούμε να γίνουμε η πρώτη πράσινη περιφέρεια στη χώρα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την ίδια, θα προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υδάτινο δυναμικό της περιοχής ενώ αναφερόμενη στις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τόνισε ότι, η Περιφέρεια στηρίζει την πράσινη ενέργεια αλλά ζητά οι επενδύσεις να γίνονται βάσει σχεδίου. Για το λόγο αυτό, όπως υποστήριξε, η Περιφέρεια θα κάνει μια πρόταση χωροθέτησης ώστε να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ στην περιοχή μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες επικεντρώθηκε στα έργα και τις δράσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και προανήγγειλε νέο πρόγραμμα επιδοτούμενων δράσεων εξοικονόμησης νερού, για δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια, στα πρότυπα των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στη χώρα μας είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και μιάμιση φορά πάνω από την αντίστοιχη κατανάλωση ύδατος στην Ισπανία. Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, καθώς το 65 % του νερού προέρχεται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με συνέπεια να προκαλείται το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Λάρισας, όπου εξαιτίας της υπεράντλησης υδάτων και των πολλών - και σε μεγάλο βάθος - γεωτρήσεων που φτάνουν στα 400 με 500 μέτρα, παρατηρείται υφαλμύρωση των υδάτων αν και απέχουν από 80 έως και 100 χιλιομέτρων από την ακτή.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου κινείται σε τρεις άξονες: στην εξοικονόμηση νερού, στον περιορισμό των διαρροών του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης και στην επανάχρηση του νερού. Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την κυκλική οικονομία, το οποίο θα περιλαμβάνει και δράσεις για τη διαχείριση των υδάτων. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει αιτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση νερού από τους καταναλωτές, για τη χρηματοδότηση υποδομών διαχείρισης λημμάτων, για τη δημιουργία δικτύου παρακολούθησης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων κλπ.

insider.gr