Η σημερινή παγκόσμια ημέρα των ζώων είναι μια μέρα περίσκεψης για όλους και όλες μας. Η ανθρώπινη δραστηριότητα με την πάροδο των αιώνων, έχει επηρεάσει όλα τα οικοσυστήματα, είδη εξαφανίζονται, όχι μόνο ανώτερα θηλαστικά, αλλά και έντομα όπως οι μέλισσες με τραγικές συνέπειες για την αναπαραγωγή.
Άραγε, οι καταστροφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι αναστρέψιμες; Η έμβια ζωή του πλανήτη, ήμερη ή άγρια, εξαρτάται πλέον πλήρως από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Το φιλοζωικό και αντισπισιστικό κίνημα όλο και μεγαλώνει.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε όλους εσάς, που συνειδητοποιείτε την κρισιμότητα της κατάστασης πάνω στο σύνολο της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, να δράσετε μαζί μας. Η μείωση του κυνηγιού και ενίοτε η απαγόρευση, καθώς και ο έλεγχος με τον οποίο διενεργείται, η απαγόρευση εκμετάλλευσης των ζώων, ως μέρος υπερθεαμάτων και οι φυλακές-ζωολογικοί κήποι πρέπει άμεσα να καταργηθούν, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν.
Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα ως προς τον έλεγχο των αδέσποτων και της διαβίωσής τους, αν και όχι πάντα με σωστό τρόπο. Ζώα εξακολουθούν να κακοποιούνται ακόμα και σήμερα, ενώ πολλοί Δήμοι κωλυσιεργούν στις φιλοζωικές πολιτικές τους.
Η εκπαίδευση για το περιβάλλον, για την αειφορία και η ενημέρωση του πληθυσμού ήταν και είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, αν και όχι πάντα με ανταπόκριση από την Πολιτεία. Οι επόμενες γενεές θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ δύσκολα ζητήματα που τους κληροδοτούμε, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες και να έχουν τη στήριξή μας. Να τι προτείνουμε:
1. Άρση της χρήσης κλουβιών στην εκτροφή ζώων που προορίζονται για κατανάλωση μέχρι το 2050 στην ΕΕ. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί περί τα 300 εκατ. ζώα εκτροφής σε κλουβιά.
2. Η ΕΕ να επιβάλει από το 2030 και μετά απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων ή προϊόντων άγριων ζώων από τρίτες χώρες που προέρχονται από ζώα σε κλουβιά.
3. Η ΕΕ να σχεδιάσει εξειδικευμένες πολιτικές καινοτομίας και ανάπτυξης λύσεων για μετασχηματιστική προσαρμογή εντός ασφαλών ορίων της βιομηχανίας των ζώων σε κλουβιά και αναπροσαρμογής των δραστηριοτήτων ολόκληρων περιοχών που εξαρτώνται από αυτές, όπως ακριβώς κάνει για την ενεργειακή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή ή την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων με μετατροπή σε άλλες δραστηριότητες όπως η σιροτροφία ή φυτικές ίνες.
4. Η ΕΕ να αναπροσαρμόσει σε αυτό το στόχο της απαλλαγής από ζώα σε κλουβιά όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές του Green New Deal (της βιοποικιλότητας, του δίκαιου εμπορίου, της αναθεωρημένης ΚΑΠ, κ.λπ.), καθώς και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.
Η ΕΕ αποτελεί καταλύτη για μια παγκόσμια αντιμετώπιση των πανδημιών. Τα δεδομένα:
- Το 61% όλων των ανθρώπινων παθογενειών, προέρχονται από ζωονόσους.
- Το παράνομο εμπόριο άγριων ζωών είναι τη δεύτερη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως, μετά την καταστροφή των οικοτόπων.
- Ο εντοπισμός της ακριβούς πηγής προέλευσης πολλών ιών, πιθανόν και του ιού SARS-CoV-2, προσανατολίζεται σε συνθήκες που διαβιώνουν ζώα σε κλουβιά για εκμετάλλευση (φάρμες γουνοφόρων ζώων, νυχτερίδες, κ.λπ.).
Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ γινόμαστε ένα με όλους και όλες εσάς και διεκδικούμε για όλα τα έμβια όντα ένα καλύτερο αύριο.