Με «όχημα» το MedWayCap», oι βέλτιστες πρακτικές επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων, ώστε οι λαοί στη Μεσόγειο να μην πουν το νερό...νεράκι

Με «όχημα» το MedWayCap», oι βέλτιστες πρακτικές επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων, ώστε οι λαοί στη Μεσόγειο να μην πουν το νερό...νεράκι
Παρασκευή, 17/12/2021 - 11:45

Να διασφαλίσουν ότι οι λαοί στη Μεσόγειο δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας και να εξασφαλίσουν ότι θα μειωθεί κατά 30% τουλάχιστον στην επόμενη δεκαετία ο αριθμός των 20 εκατ. ανθρώπων που δεν έχουν σήμερα στην περιοχή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, επιχειρούν ερευνητές, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι εταιρειών διαχείρισης υδάτων και υγρών αποβλήτων, παραγωγικών φορέων, αλλά και ιδιώτες, μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κεφαλαιοποίηση της καινοτομίας για μια ολοκληρωμένη αστική - αγροτική ανάπτυξη μη συμβατικών υδατικών πόρων στις χώρες της Μεσογείου (MEDWAYCAP)».

«Σήμερα στη Μεσόγειο 20 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 47 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικές υπηρεσίες υγιεινής και το 37% των παραθαλάσσιων οικισμών στη Μεσόγειο με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων, ρίχνουν τα λύματα στη θάλασσα, χωρίς να τα έχουν πρώτα επεξεργαστεί, γεγονός που θα σημάνει σε σοβαρές αρνητικές συνέπειες τα επόμενα χρόνια», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο σημερινής σχετικής συνέντευξης τύπου, ο συντονιστής του έργου, εντεταλμένος ερευνητής στο Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δρ. Χημικός Μηχανικός, Κωνσταντίνος Πλάκας.
Ανέφερε, ότι σήμερα σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, το διαθέσιμο πόσιμο νερό ανά κάτοικο, είναι λιγότερο από 1.000 κυβικά μέτρα το χρόνο, όταν ο μέσος Έλληνας καταναλώνει ημερησίως κοντά στα 150-200 λίτρα, που αντιστοιχεί σε μια διαθεσιμότητα πάνω από 5.000-6.000 κυβικών μέτρων /ετησίως.

«Το έργο MEDWAYCAP, ήρθε προκειμένου να προωθήσει κάποιες καλές αποτελεσματικές πρακτικές που αξιοποιούν μη συμβατικούς υδατικούς πόρους. Δεν θα πάρω το καθαρό υπόγειο νερό που το χρειάζομαι για να πιω προκειμένου να αρδεύσω. Αντίθετα, θα πάρω τα λύματα, τα γκρίζα νερά και το θαλασσινό, θα τα καθαρίσω και θα τα φέρω σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα ικανοποιούν ακόμη και τα πιο αυστηρά όρια διάθεσης, ώστε να τα αξιοποιήσω στη γεωργία, ή μέσα στις πόλεις για αρδευτική αστική χρήση», επισήμανε ο ίδιος.

Υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιούνται αειφόρες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμες, ώστε «να μην στερέψει η Μεσόγειος από πόσιμο νερό», ο ίδιος προέτρεψε σε συμμαχία με τη φύση.

Λέγοντας ότι στην Ελλάδα η επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων ως μη συμβατικούς υδατικούς πόρους είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ο κ. Πλάκας, υπογράμμισε, την σημασία των εκπαίδευσης, παιδείας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, προκειμένου όπως είπε να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο ότι «με την βοήθεια των τεχνολογιών, το μη πόσιμο νερό, μπορεί να έρθει σε άριστη κατάσταση, ακόμη και για κατανάλωση». Αναφέροντας δε, τις νέες νομοθεσίες που προωθούνται από την ΕΕ για επαναπροώθηση και επαναχρησιμοποιήση, ο κ. Πλάκας σημείωσε ότι «αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα μπορεί να καταρτίσει το οποιοδήποτε μαστερ - πλαν χωρίς να έχει ενσωματώσει σε αυτό τις προαναφερόμενες έννοιες, είτε σε μικρή, είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Το έργο MEDWAYCAP

Το έργο MedWayCap, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να «τρέχει» στις 1 Οκτωβρίου φέτος και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2023 και υλοποιείται με συντονιστή το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ).

Στους στόχους του έργου συμπεριλαμβάνονται η γενική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, αλλά και κάθε ενδιαφερομένου φορέα, μέσα από την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων ως μη συμβατικούς υδατικούς πόρους, με σκοπό τον μετριασμό της έλλειψης νερού σε τοπικό και διαπεριφερειακό επίπεδο.

Στους σκοπούς του έργου, εντάσσονται τα εξής:

*παγίωση και βελτίωση του πλαισίου γνώσεων που αφορούν στη διαχείριση των μη συμβατικών υδατικών πόρων, μέσα από τη συγκριτική αξιολόγηση και κεφαλαιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών
*ενδυνάμωση του αντίκτυπου και της αξίας των καινοτόμων ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης μη συμβατικών υδατικών πόρων μέσω μιας μεσογειακής συμμαχίας κεφαλαιοποίησης για συλλογική μάθηση.
*ενίσχυση της αναπαραγωγής και της ενσωμάτωσης των βέλτιστων πρακτικών και επισημάνσεων για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε τοπικό/εθνικό και διαπεριφερειακό επίπεδο μέσω διασυνοριακών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης και της μακροπρόθεσμης ενδογενούς οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENI CBC Med (Διασυνοριακής Συνεργασίας ENI «Θαλάσσια Λεκάνη της Μεσογείου) και χρηματοδοτείται κατά 90% από την ΕΕ. 

ΑΠΕ ΜΠΕ