Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσίαση από τους Φο.Δ.Σ.Α. Κρήτης:ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)και ΕΣΔΑΚ του υπό εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ), την Τρίτη 11/10/2022 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Στην Παρουσίαση που αποτελούσε και δράση Διαβούλευσης με τους Δήμους και λοιπούς κοινωνικούς εταίρους παρευρέθηκε οΓενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος,Δήμαρχοι και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι του νησιού, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Την παρουσίαση έκαναν οι μελετητές του έργου (ΕΠΤΑ Α.Ε. – Ηλιόπουλος Γεώργιος, Χημικός Μηχανικός και κα Μπούρκα Όλγα, Χημικός Μηχανικός) και ακολούθησε διαλογική συζήτηση σχετικά με τις προβλέψεις του.
Ειδικότερα παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο Σχέδιο διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νησιού, το οποίο θα πρέπει μέχρι και το 2030 να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.
Το Περιφερειακό σχέδιο αναφέρεται στη διαχείριση των ρευμάτων στερεών αποβλήτων που παράγονται στην Περιφέρεια Κρήτης και αποτελούν αντικείμενο του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), όπως είναι απόβλητα αστικού τύπου, Βιομηχανικά απόβλητα, Γεωργοκτηνοτροφικά και απόβλητα κατασκευών, Επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων και από κατ΄οίκον νοσηλεία, καθώς και λοιπά ρεύματα αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση. Στόχος του σχεδίου είναι η προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων, σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον, με άξονα προτεραιότητας την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, τη διαλογή και επεξεργασία του οργανικού κλάσματος (βιοαπόβλητα) και την επιτόπια αξιοποίησή του όπου αρμόζει, την ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση, αλλά και του κόστους διαχείρισής τους.
Για την εκπόνηση/αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) έχει συσταθεί Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης που αποτελείται από πλευράς της ΔΕΔΙΣΑ: τον κ. Πατεράκη Κων/νο, Γενικό Διευθυντή και την κα Φλεμετάκη Μαρία, Χημικό Μηχανικό της ΔΕΔΙΣΑ, από πλευράς του ΕΣΔΑΚ: την κα Γιακουμάκη Ιωάννα, ΠΕ5 Μηχανολόγος Μηχανικός και τον κ. Στυλιανίδη Νικόλαο ΠΕ3 Πολιτικό Μηχανικό του ΕΣΔΑΚ, καθώς και από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.Σ. Περιφέρειας Κρήτης την κα Καργάκη Ελένη, Πολιτικό Μηχανικό.
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο, οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού (Δήμοι) καλούνται να επικαιροποιήσουν τα Τοπικά Σχεδία Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων τους ώστε να εναρμονιστούν με τους τεθέντες, σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, στόχους προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωσης για τα αστικά στερεά απόβλητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό Χανίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί -από την άνοιξη του 2022- τα έξι από τα επτά τοπικά σχέδια των Δήμων (Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων), ενώ το έβδομο (Σφακίων) βρίσκεται υπό εκπόνηση.
Στη παρουσίαση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΔΚ, κ. Σοφιανός Σπύρος και από τη ΔΕΔΙΣΑ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Τσουπάκης Μιχαήλ, ο Γενικός Διευθυντής κ. Πατεράκης Κωνσταντίνος, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καραμπατσάκης Ηρακλής, η κα Μαρία Φλεμετάκη Υποδιευθύντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών & θεμάτων Χημικού Μηχανικού και η κα Καλφάκη Ελπίδα, καθώς και η κα Αικατερίνη Κατσιαγάννη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Δήμου Χανίων.