«Η καινοτομία, οι δράσεις για το περιβάλλον και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι μέρος της στρατηγικής ESG που υλοποιεί ο Οργανισμός. Τέτοιες δράσεις, βιώσιμης και «Γαλάζιας Οικονομίας» (zerowaste), αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την διοίκηση αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων του ΟΚΑΑ».
Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ),ΨΑπόστολος Αποστολάκος με αφορμή την παρουσίαση του έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ.
Η αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών, για την παραγωγή βιομορίων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ΒΥΠΑ), όπως ζελατίνη, διάφορες μορφές κολλαγόνου, λιπαρά οξέα και μέταλλα- ιχνοστοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα απορρίπτονται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού - που είναι ο στόχος του έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ - συζητήθηκαν σε εκδήλωση του ΟΚΑΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο υλοποιήθηκε από τη σύμπραξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ-ΦΑΡΜ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ),του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της ΝΑΥΣ.
Την παρουσίαση του έργου ανέλαβε ο Δρ. Γιάννης Κοτζαμάνης, διευθυντής Ερευνών Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ και ο Δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης υδροβιολόγος και project manager του έργου.
Για την αξιοποίηση των βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στα αλιευτικά υποπροϊόντα και απορριπτόμενα αλιεύματα μίλησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευσταθία Ιωάννου και ο καθηγητής Βασίλειος Ρούσσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων.
Ο διευθυντής Υποκαταστημάτων και διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά Βασίλης Κατσιώτηςανέλυσε την αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων ενώ για το Εθνικό Σχέδιο Αξιοποίησης αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών μίλησε η Ιωάννα Αργυρού (MSc), βιολόγος / ιχθυολόγος, διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΑΥΣ.