Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να αποσταλεί στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια για το κλίμα (ΕΣΕΚ). Το κείμενο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία θα συμπεριλαμβάνει τους νέους στόχους για τα επόμενα χρόνια.
Εφόσον, τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν αλλάξει κάτι λόγω των εκλογών τότε μέχρι το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα υπάρχει μια πρώτη απάντηση από την Κομισιόν. Ώστε, την επόμενη χρονιά να είναι έτοιμο το τελικό κείμενο. Να σημειωθεί πως την επόμενη χρονιά θα πρέπει να υποβάλλουν όλα τα κράτη μέλη τους κανονισμούς.
Ερώτημα παραμένει τι στόχοι θα υιοθετηθούν στο κείμενο σε σχέση με την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση. Ποιοι θα είναι οι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας, με την Ευρώπη να έχει ρίξει το βάρος εκεί. Επίσης, θα υπάρχουν προβλέψεις για τη διείσδυση των υβριδικών σταθμών στα νησιά, αλλά και οι στόχοι για όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ. Τόσο δηλαδή για τα φωτοβολταϊκά, τα χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα, για το υδρογόνο το βιοαέριο, τη γεωθερμία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να συνοδευτεί και με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης για εξισορρόπηση και σταθεροποίηση του συστήματος (μπαταρίες, αντλισιοταμίευση κτλ.).
Το στοίχημα όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι το ενεργειακό μείγμα που θα διαμορφωθεί να μην ευνοεί την ανάπτυξη μόνο μιας από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, αλλά να υπάρχει ίση κατανομή. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος. Από την άλλη πλευρά πρέπει να υπολογιστεί το γεγονός πως ενώ τα υπεράκτια αιολικά έχουν διπλάσιο capacity έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος.