Το ECOCITY αξιολογεί τις δεσμεύσεις των Υποψήφιων Ευρωβουλευτών για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη δημόσια υγεία

Το ECOCITY αξιολογεί τις δεσμεύσεις των Υποψήφιων Ευρωβουλευτών για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη δημόσια υγεία
Πέμπτη, 06/06/2024 - 09:35

Ενόψει των ευρωεκλογών, το ECOCITY, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά δίκτυα περιβαλλοντικών οργανώσεων στα οποία συμμετέχει, δημιούργησε δύο εργαλεία για να αξιολογήσει την προτεραιοποίηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της δημόσιας υγείας των υποψηφίων ευρωβουλευτών και κομματικών συνδυασμών.

Η πρώτη ενέργεια αφορούσε στη προσυπογραφή της «Δέσμευσης για ένα Μέλλον Χωρίς Τοξικά» και η δεύτερη την «Συλλογή απόψεων για τον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων». Τα εργαλεία απευθύνονται στους Υποψήφιους Ευρωβουλευτές με σκοπό την καταγραφή της άποψης τους για τα παραπάνω θέματα και την δέσμευσης τους για την αντιμετώπιση της χημικής ρύπανσης και την μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων που επιδρούν επιβλαβώς στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα. Στην προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτικής δέσμευσης οι πολιτικοί κλήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους και να αναλάβουν δέσμευση για την επόμενη θητεία 2024-2029. Συνολικά, 73 υποψήφιοι από 23 εθνικά κόμματα σε 14 χώρες υπέγραψαν τη δέσμευση, εκ των οποίων οι 16 ήταν επικεφαλής, ενώ 408 υποψήφιοι από 75 εθνικά κόμματα ανέφεραν τις απόψεις τους για τα επιβλαβή φυτοφάρμακα.

Δέσμευση για ένα Μέλλον Χωρίς Τοξικά

Η «Δέσμευση για ένα Μέλλον Χωρίς Τοξικά» καλεί τους υποψήφιους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση της χημικής ρύπανσης. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, με στόχο την προώθηση της υγείας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα βασικά εθνικά ευρήματα:

3 υποψήφιοι από 2 κόμματα υπέγραψαν τη δέσμευση

Οι υποψήφιοι δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη γρήγορη και προστατευτική αναθεώρηση του κανονισμού REACH, την κατάργηση των “αιώνιων χημικών” (PFAS), την καινοτομία προς ασφαλέστερες χημικές ουσίες και άλλα κρίσιμα μέτρα.

Οι υποψήφιοι από άλλες χώρες που υποστήριξαν τη δέσμευση περιλαμβάνουν:

Χώρα

Αριθμός υποψηφίων

Κόμματα

Ελλάδα

3

2

Αυστρία

2

2

Βέλγιο

2

2

Τσεχία

3

2

Δανία

2

2

Φινλανδία

1

1

Γαλλία

26

3

Γερμανία *

1

1

Ουγγαρία

1

1

Ιρλανδία

4

2

Ολλανδία

9

2

Πορτογαλία

8

1

Σλοβακία

2

1

Σλοβενία

1

1

Ισπανία

9

1

* να σημειωθεί ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων των κομμάτων να αποφύγουν την υπογραφή οποιασδήποτε δέσμευσης

Επιπροσθέτως, η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι απαραίτητη και ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος στα πλαίσια της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει».

Συλλογή απόψεων για τον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων

Η «Συλλογή Απόψεων για τον περιορισμό των επιβλαβών επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων» επικεντρώθηκε στις απόψεις των υποψηφίων για την επίδραση των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η έρευνα κοινοποιήθηκε σε όλα τα κόμματα, αλλά τα κάτωθι απάντησαν: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΚΟΣΜΟΣ.

Πιο συγκεκριμένα, 10 υποψήφιοι από τα παραπάνω κόμματα συμμετείχαν στην συγκεκριμένη έρευνα και μεταξύ άλλων ανέφεραν:

ecocity.png

Ύστερα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το 100% των υποψηφίων θα δώσει προτεραιότητα στην υγεία και το περιβάλλον των πολιτών, καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα, έναντι των βιομηχανικών συμφερόντων, ενώ το 90% συμφώνησε ότι πρέπει να ανταμειφθούν οι αγρότες που εφαρμόζουν εναλλακτικές πρακτικές για την αντικατάσταση των παρασιτοκτόνων.

Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι που συμμετείχαν δήλωσαν:

«Θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές [στο ζήτημα των φυτοφαρμάκων] που θα αγγίζουν όλες τις παραμέτρους και θα μας οδηγούν με ασφάλεια στα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο και η χρήση παρασιτοκτόνων θα πρέπει να ρυθμιστεί με ακρίβεια και με σαφείς κανόνες.»

«Η παρουσία [αντίστοιχων δράσεων] είναι κρίσιμη για την υγεία όλων μας.»

«Την τελευταία πενταετία δώσαμε μάχες με τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την μείωση των φυτοφαρμάκων και τον περιορισμό των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αν επανεκλεγώ θα συνεχίσω να το κάνω.»

Καθώς η νέα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2024-2029) πλησιάζει, οι πολιτικοί της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα την εκτεταμένη ρύπανση και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία και την οικονομία. Η προτεραιοποίηση πολιτικών που προστατεύουν την υγεία και το περιβάλλον είναι κρίσιμη και ευρέως απαιτούμενη από το κοινό.

Η Δέσμευση για ένα Μέλλον Χωρίς Τοξικά και το Ερωτηματολόγιο για τα Φυτοφάρμακα παραμένουν ανοιχτά για υποστήριξη από τους υποψηφίους έως τις εκλογές και από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές.

Βρείτε τη Δέσμευση εδώ

Βρείτε το Ερωτηματολόγιο για τα Φυτοφάρμακα εδω

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα ή για την κοινοποίηση των ερωτηματολογίων, παρακαλούμε επικοινωνήστε στον αριθμό 6974476855 ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.