Εγκρίθηκαν τα πρακτικά για δύο μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κ.Μ.

Εγκρίθηκαν τα πρακτικά για δύο μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κ.Μ.
Τετάρτη, 16/10/2024 - 15:38

Εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας τα πρακτικά των διαδικασιών που αφορούν σε δύο μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων- τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα και τη μονάδα επεξεργασίας υπολειμμάτων αποβλήτων και οργανικών αποβλήτων ανατολικού τομέα.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει πως η εξυπηρετούμενη περιοχή των δύο μονάδων αφορά σχεδόν σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πλην της περιφερειακής ενότητας Σερρών και του Δήμου Κιλκίς, που εξυπηρετούνται από τη Μονάδα Επεξεργασίας Σερρών, η οποία είναι ήδη σε λειτουργία από το 2019.

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τα έργα αυτά μπαίνουν σε τροχιά έναρξης και αναμένεται αφενός να αλλάξουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, αφετέρου να συμβάλουν ώστε η χώρα να πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση της ταφής.

«Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν κομβικό σημείο για τη μελλοντική ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων και εντάσσονται στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εξέλιξη αυτή έχει ιστορική σημασία τόσο για τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ όσο και για τη χώρα συνολικά, καθώς θα πετύχουμε όλους τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, με πρώτο από όλους τη μείωση του υπολείμματος ταφής σε ποσοστά κάτω του 10% επί του συνόλου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη για την Κεντρική Μακεδονία, ενώ γνωστοποίησε ότι προγραμματίζεται η μετεξέλιξη της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων των Σερρών σε μονάδα ανάκτησης ανακύκλωσης.