COVID-19: Υπουργοί περιβάλλοντος ζητούν την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω πράσινων πολιτικών

COVID-19: Υπουργοί περιβάλλοντος ζητούν την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω πράσινων πολιτικών
Παρασκευή, 10/04/2020 - 22:36

Οι υπουργοί περιβάλλοντος 10 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Κομισιόν να καταστήσει την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ως την πρόταση για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι υπουργοί ελπίζουν ότι η επικείμενη νομοθεσία θα ενισχύσει τον στόχο της Επιτροπής για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά πολύ περισσότερο από τον τρέχοντα στόχο του 40%σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2030, σύμφωνα ClimateActionNetwork, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα μελέτης για το κλίμα και τα ενεργειακά ζητήματα.

"Κλιματική αλλαγή: αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι πολίτες και οι οικονομίες από μια ακόμη οικονομική ύφεση ", δήλωσε ο διευθυντής της ομάδας Wendel Trio.

Επισήμανε ότι ο στόχος της μείωσης των εκπομπών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη τουλάχιστον σε 1,5 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού του 2016.

"Για να καταστήσουμε τις κοινωνίες μας ανθεκτικές στις μελλοντικές κρίσεις και τις οικονομίες μας πιο βιώσιμες, η Επιτροπή θα πρέπει να βάλει μπρος το σχέδιο της οικονομικής ανάπτυξης σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισίου και να προωθήσει τον φιλόδοξο στόχο για περικοπή εκπομπών τουλάχιστον κατά 65% μέχρι το 2030", πρόσθεσε ο Trio.

"Η τραγωδία που βιώνουμε είναι μια υπενθύμιση ότι απαιτείται έγκαιρη και συντονισμένη δράση για να ξεπεραστούν οι συλλογικές απειλές, συμπεριλαμβανομένου και των δραματικών επιπτώσεων της ανεξέλκτης κλιματικής αλλαγής, στη ζωή, την ευημερία και την οικονομία μας".

Έλενα Σταματέλλου