Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τους φορείς διαχείρισης ανέλαβε από το 2011 τη συστηματική πρωτοβουλία για τη διαβούλευση και οριστική διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΔΣΑ). «Καταλήξαμε σε ένα τεχνοκρατικά άρτιο σχέδιο με συναίνεση. Ταυτόχρονα, δεσμευτήκαμε ότι θα εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις από δημόσιες πηγές για την υλοποίηση των έργων. Μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση εργοστασίων επεξεργασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης». Αυτό τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με αφορμή τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και την μετεξέλιξή της σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ) με προϋπολογισμό 30,9 εκ. ευρώ.
Το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).
Για την απόφαση ένταξης του έργου στο Υ.Με.Περ.Α.Α., πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στο Δήμο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του προέδρου του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου και Αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Δήμου Ηρακλείου Κώστα Βαρδαβά.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, στο Αμάρι, ολοκληρώνεται αντίστοιχη μονάδα. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τις μονάδες σε Σητεία και Ιεράπετρα, στο Δήμο Χερσόνησου και στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.
Σήμερα, με τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων του Ηρακλείου, ο σχεδιασμός αυτός ολοκληρώνεται με επιτυχία. Διασφαλίσαμε τη δημόσια χρηματοδότηση με 30 εκ. ευρώ. Συνολικά, την περασμένη δεκαετία έχουμε διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 150 εκατομμυρίων για την υλοποίηση των υποδομών».
Παράλληλα, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, «ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων. Έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο σε όλη την Περιφέρεια. Στόχος μας, με ταχείς ρυθμούς και κοινωνικά δίκαιο τρόπο να μεταβούμε στην κυκλική οικονομία, για να παραχθούν νέες αξίες από την αξιοποίηση των αποβλήτων: δευτερογενή προϊόντα και ενέργεια. Η δημιουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία που εντάσσεται σε αυτή την προοπτική. Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε, παράλληλα, διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση των σχετικών μελετών για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την προσαρμογή του σύμφωνα με τις τελευταίες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης θα πραγματοποιήσουμε ένα διευρυμένο κύκλο διαλόγου για να θέσουμε τους στόχους της νέας δεκαετίας».
Ο παραπάνω σχεδιασμός ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αείμνηστη Βιργινία Μανασάκη που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό μαζί με τον ΕΣΔΑΚ και όλους τους Δήμους της Κρήτης.
Παράλληλα, ευχαρίστησε για τη δημόσια χρηματοδότηση των έργων τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, τον Κωστή Χατζηδάκη που διατέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκο, τον Προϊστάμενο Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Νίκο Μαμαλούγκα, καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπ. Περιβάλλοντος.