Αποκαλυπτική ήταν για ακόμα μία φορά η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά την ανεπάρκεια αλλά και την έλλειψη βούλησης του κ. Μητσοτάκη να παρέμβει στην αγορά ενέργειας και στην αισχροκέρδεια που γονατίζει όλη την Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησής του.
Παρά τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, ακόμα μία φορά, το Συμβούλιο δεν ενέκρινε την πολυδιαφημισμένη πρόταση του κ. Μητσοτάκη, εδώ και 3 μήνες, για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου και την παραπέμπει για αξιολόγηση πάλι στην Κομισιόν. Και πώς άλλωστε, εφόσον ο ίδιος δεν εφαρμόζει κάποιο πλαφόν στην Ελλάδα και εφόσον, μοναδικός του σκοπός ήταν ακόμα ένα πυροτέχνημα για να καλύψει το καρτέλ που κερδοσκοπεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ όλη η κοινωνία και η οικονομία, εδώ και 10 μήνες, έχουν γονατίσει από την ακραία ακρίβεια, ο κος Μητσοτάκης παραδέχτηκε την ύπαρξη υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά που οδηγούν σε εκτόξευση των τιμών, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της δικής του ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος. Εξακολουθεί να διαφημίζει μία μελλοντική ρύθμιση που παραμένει ασαφής και θα φανεί στους λογαριασμούς των πολιτών πολύ μετά τον Ιούλιο, κάτι που υποδηλώνει ότι η αισχροκέρδεια θα συνεχιστεί για άλλους δύο μήνες. Ενώ η κυβέρνηση φρόντισε, με την πρόσφατη νομοθέτησή της, η «έκτακτη εισφορά» των ηλεκτροπαραγωγών να είναι η μικρότερη δυνατή, αφαιρώντας από τα υπερκέρδη τους τρεις μήνες με υψηλά κέρδη, καθώς και σχεδόν πάσης φύσεως εκπτώσεις και ζημιές από την αγορά προμήθειας.
Η Κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία στο Ευρ. Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, όταν άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία) διεκδίκησαν και κέρδισαν εξαιρέσεις υλοποιώντας ρυθμιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό τους. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης παρέμβει δημοσιονομικά αλλά και ενισχύοντας το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να κάνει εδώ και ένα χρόνο.
Σημειώνεται τέλος, ότι για την Ελλάδα, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μελλοντικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης δημιουργεί μεγάλους κινδύνους κερδοσκοπίας, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στις τιμές των πετρελαιοειδών στα πρατήρια καυσίμων πολύ νωρίτερα από την αύξηση των διεθνών τιμών. Και όλα αυτά, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος ενώ η κυβέρνηση αρνείται από τις 15 Οκτωβρίου να εφαρμόσει την πρόταση εργαλειοθήκης της ΕΕ για τη μείωση του φορολογικού βάρους στα καύσιμα, δηλαδή την πρόταση μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει καταθέσει και με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στη Βουλή.
Τελικά ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί για ανεπάρκεια την Ευρώπη ενώ ο ίδιος αρνείται να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις της εργαλειοθήκης της ΕΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε θετικό για τη χώρα από την κυβέρνησή του παρά μόνο το να φύγει το συντομότερο.