«Αν και η Κομισιόν δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μέτρα παρέμβασης στην αγορά ενέργειας, η παρέμβαση αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί τώρα είναι ανώτατος συντελεστής κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται η αισχροκέρδεια, ενώ παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί και ο έλεγχος της ενεργειακής αγοράς. Δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη η αγορά ενέργειας. Αυτό μας μαθαίνει η σημερινή κρίση. Στόχος μας πρέπει επίσης να είναι η διασφάλιση της πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας στα νοικοκυριά και στις παραγωγικές δυνάμεις σε προσιτές τιμές. Αυτές είναι και οι αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να βασιστούν και τα όποια μέτρα αποφασίσει τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Πρόσθεσε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πολύ κρίσιμο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολιτικής της ανεπάρκειας. «Γιατί η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε παρέμβει για να αποτρέψει ή έστω να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για τη σημερινή ενεργειακή ανεπάρκεια και ενεργειακή ανασφάλεια, διότι εξάρτησε σε μεγάλο βαθμό την επάρκειά της από το ορυκτό, εισαγόμενο φυσικό αέριο, και άφησε την αγορά να έχει τον πρώτο λόγο στην ενέργεια με κριτήριο το κέρδος. Αυτή όμως η επιλογή οδήγησε σε αδιέξοδο και την ιδιωτική οικονομία εφόσον η ενέργεια είναι απαραίτητη για την παραγωγή».
Ο Σ.Φάμελλλος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι: «Ο κος Μητσοτάκης προχώρησε στην βίαιη τάχατες απολιγνιτοποίηση χωρίς να σκεφτεί την ενεργειακή μας ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, η κρίση σήμερα βρήκε την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας ακόμη πιο εξαρτημένη από το ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση δηλαδή ακολούθησε μία λανθασμένη πολιτική που δέσμευσε τη χώρα στο φυσικό αέριο για δεκαετίες. Λανθασμένη επιλογή είναι και η επιδότηση της ακρίβειας με λεφτά των πολιτών ενώ μάλιστα δεν πέφτουν οι τιμές».
Λάθος χαρακτήρισε και την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πουλήσει σε ιδιώτες τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, το 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς και τη μετατροπή της σε μία αμιγώς κερδοσκοπική εταιρεία. «Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια, όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία επαναφέρουν το ζήτημα του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια».
Σχολίασε επιπλέον ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια για να λυθεί το ενεργειακό ζήτημα και ότι μοναδική πραγματική λύση είναι η πράσινη μετάβαση, η καθαρή ενέργεια και οι ΑΠΕ. «Όμως σημαντικό μέρος της άμεσης λύσης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι η ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου και της δημόσιας παρέμβασης στην ενέργεια που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως χρηματιστηριακό προϊόν, αλλά ως βασικό κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό».
Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ της επαναφοράς του Δ, δηλαδή του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ και του διαχρονικού κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της επιχείρησης και υπέρ της θέσπισης ανώτατου ποσοστού 5%, ίσως και χαμηλότερο εν μέσω της κρίσης, στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών. «Σε αντίθεση μάλιστα με τα λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών, δεν έχουν φορολογηθεί ούτε επιστραφεί στους καταναλωτές τα υπερκέρδη του περασμένου έτους στην ενέργεια, ούτε ένα ευρώ. Η κυβέρνηση δυστυχώς από τον Μάρτιο, που ο κος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί μετά από δική μας πίεση την ύπαρξη υπερκερδών εν μέσω ακραίας ακρίβειας, «μαγειρεύει» τα υπερκέρδη ώστε να μειώσει το τελικό ποσό που θα φορολογήσει.
Αυτό είναι τραγικό σε μία περίοδο ακραίας κρίσης ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση να μην έχει υπολογίσει ακόμη τα υπερκέρδη, δηλαδή την αισχροκέρδεια και να μην τα επιστρέψει στους καταναλωτές».
«Σήμερα η ελληνική βιομηχανία κινδυνεύει με λουκέτο επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει πλάτες σε ένα καρτέλ στην ενέργεια που κερδοσκοπεί, εδώ και έναν χρόνο, εις βάρος όλων των καταναλωτών. Επίσης τον Αύγουστο του 2021, τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα αναδεικνυόταν «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στην Ευρώπη στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, εκτός των αποτελεσμάτων της ουκρανικής κρίσης, ζήσαμε και ζούμε και την ακρίβεια Μητσοτάκη. Το γεγονός αυτό μάς καθιστά και πιο ευάλωτους ως κοινωνία και οικονομία στη σημερινή κρίση. Για αυτό η μόνη λύση είναι να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε κλείνοντας