Τζον Κέρι στο Athens Democracy Forum: Η απάντηση στην Κλιματική Κρίση βρίσκεται στη Δημοκρατία

Τζον Κέρι στο Athens Democracy Forum: Η απάντηση στην Κλιματική Κρίση βρίσκεται στη Δημοκρατία
Παρασκευή, 29/09/2023 - 08:10

Η απάντηση στην Κλιματική Κρίση βρίσκεται στη Δημοκρατία. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που διαμηνύθηκε, στο πλαίσιο του11ουAthens Democracy Forum, το οποίο πραγματοποιείται από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΟΤζον Κέρι, Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, έδωσε ψηφιακά το «παρών» στις εργασίες του φόρουμ, ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης, υπερασπιζόμενοι παράλληλα την ίδια τη Δημοκρατία.

«Οι φυσικές καταστροφές και η Κλιματική Αλλαγή απειλούν ευθέως το περιβάλλον και τεστάρουν τη Δημοκρατία. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν τα επόμενα λίγα χρόνια, πρέπει να αποδείξουν ότι οι κλιμακούμενες προκλήσεις μπορούν να απαντηθούν από τη Δημοκρατία», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σημείωσε δε, ότι πρόκειται για μια πολύπλευρη κρίση, η οποία απειλεί ταυτόχρονα την υγεία, την οικονομία, την ασφάλειά μας. «Γιατί να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια δολάρια για να “καθαρίζουμε το χάλι” των φυσικών καταστροφών, αντί να επενδύουμε σε μια ταχύτερη “πράσινη” μετάβαση», διερωτήθηκε, ρητορικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε έκκληση ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της Δημοκρατίας και να αντιμετωπίσουμε άμεσα και γρήγορα το πρόβλημα. «Ας ακούσουμε τους ιθαγενείς και τους ακτιβιστές, μην τους φιμώνουμε. Ας προστατεύσουμε τους επιστήμονες που μοιράζονται τις πληροφορίες και τις γνώσεις τους. Ας ακούσουμε τον κόσμο που κατεβαίνει στον δρόμο», ανέφερε ενδεικτικά.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί συλλογική θέληση και εμπλοκή των πολιτών. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να ακούσουν αυτή τη θέληση και να τη νομοθετήσουν», σημείωσε με νόημα. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η άρνηση της Κλιματικής Κρίσης είναι «άρνηση της πραγματικότητας, των μαθηματικών, της φυσικής, των βασικών επιστημών».

«Πρέπει να βασιστούμε στην αλήθεια», συμπλήρωσε, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να ακούσουν τις κοινότητες, οι οποίες πλήττονται από την Κλιματική Αλλαγή. «Μόνο αν προστατέψουμε τις δημοκρατικές αρχές, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση εγκαίρως», κατέληξε.

unnamed_47.jpg

Μπακογιάννης: Εχθροί της Δημοκρατίας ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός

Σε σύντομο χαιρετισμό του, οΚώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος της Αθήνας, έκανε εκτενή αναφορά στα οφέλη της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν πλέον τα πλεονεκτήματα του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς παγκοσμίως καταγράφεται μια άνοδος των αυταρχικών καθεστώτων. «Είμαι οπαδός της φιλελεύθερης Δημοκρατίας», διαμήνυσε, υπενθυμίζοντας ότι η Δημοκρατία, η οποία εξελίχθηκε με το πέρασμα των αιώνων, «έχει δημιουργηθεί από τους ανθρώπους, μέσω των ανθρώπων και για τους ανθρώπους».

Αφού αναγνώρισε ότι η Δημοκρατία βιώνει μια κρίση ταυτότητας στις μέρες μας, ο κ. Μπακογιάννης πρότεινε να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πράξουμε περισσότερα για την ενίσχυση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Δημοκρατίας είναι ο ελιτισμός και ο λαϊκισμός, ο οποίος δεν αποτελεί λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Από την πλευρά του, οΣτέφαν Ντούμπαρ Τζόνσον, Πρόεδρος των «The New York Times», παραδέχθηκε ότι η γιγάντωση και η καθιέρωση του Athens Democracy Forum, δυστυχώς, δεν αντανακλά την υγεία της Δημοκρατίας. «Τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν αυξηθεί. Υπάρχει αντιστροφή της δημοκρατικής προόδου», σημείωσε μεταξύ άλλων. Και συνέχισε, τονίζοντας ότι βλέπουμε ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη Ρωσία, στηλιτεύοντας το γεγονός της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Ειδική μνεία έκανε στη δημοσιογραφία, αναγνωρίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται υπό επίθεση, όχι μόνο στα αυταρχικά καθεστώτα, αλλά σε όλο τον κόσμο. «Ποτέ δεν ήταν πιο επικίνδυνο να είσαι δημοσιογράφος, ιδίως γυναίκα δημοσιογράφος», υποστήριξε. Πάντως, έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καλώντας τους ανθρώπους να «τολμήσουν να ελπίσουν» υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν μερίδιο στη διακυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Τζόνσον αναφέρθηκε και στην Ελλάδα. Αφού έκανε μια μίνι αναδρομή στην πρόσφατη οικονομική κρίση, σχολίασε επιδοκιμαστικά ότι σήμερα η χώρα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και ότι προσφάτως ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής, διεξήχθη και το πάνελ υπό τον τίτλο «Αριστοτελική Συζήτηση», με την Πάμελα Πολ, αρθρογράφο στους«The New York Times»σε ρόλο συντονίστριας.

Στο πάνελ συμμετείχε οΜπιλ Ρίτερ,πρώην Κυβερνήτης του Κολοράντο και Διευθυντής στο Κέντρο Οικονομίας Νέας Ενέργειας.«Εργαζόμαστε κάθε μέρα για να φτιάξουμε καλύτερους δημοκρατικούς θεσμούς» ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετά πισωγυρίσματα ακόμα και στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν γνωρίσει άλλο πολίτευμα, πέραν της Δημοκρατίας.

Αφού έκανε αναφορά στις διάφορες προκλήσεις της δημοκρατικής λειτουργίας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει αυτές τις ημέρες με τις απειλές του Κογκρέσο περί αναστολής της λειτουργίας ορισμένων κυβερνητικών υπηρεσιών, ο ίδιος επέλεξε να τονίσει τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, όπως την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον νομοθετημάτων σε αρκετές πολιτείες. «Αυτό δείχνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι οι πολιτείες είναι ακόμη ενεργές», σχολίασε.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη σημασία της εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών αλλά και της ισότητας, διαμηνύοντας, με αφορμή την πράσινη μετάβαση, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω. «Πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα για να κάνουμε το σωστό για το κλίμα», κατέληξε ο πρώην Γερουσιαστής.