Σδούκου: Μόνιμη και θεσμική λύση για τις τιμές του ρεύματος μέσα από την ΕΕ

Σδούκου: Μόνιμη και θεσμική λύση για τις τιμές του ρεύματος μέσα από την ΕΕ
Eurokinissi
Τρίτη, 17/09/2024 - 19:14

Tην πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο ITC 2024 – 7ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών.

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζει τον περιφερειακό της ρόλο της μέσω των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Σχεδιάζονται νέες «λεωφόροι ηλεκτρονίων» που θα μας συνδέουν με τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που υπηρετούν το όραμα μιας διασυνδεδεμένης και συζευγμένης πανευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Το όραμα αυτό σταδιακά και μεθοδικά μετουσιώνεται σε απτά projects» είπε και πρόσθεσε πως άμεση επιδίωξη είναι να μπουν σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά από έργα, με σαφές πλάνο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Είναι σημαντικό ότι στο Νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, έχουν ενταχθεί σημαντικές διεθνείςδιασυνδέσεις, όπως αυτές με Βουλγαρία, με Ιταλία, με Αλβανία», σημείωσε. «Ας μην ξεχνάμε ότι περισσότερες και πιο «βαθιές» διασυνδέσεις είναι απαραίτητες για την μείωση του κόστους ενέργειας, αφού σε ένα καθεστώς ενωμένων αγορών ηλεκτρισμού, οι κρίσεις τιμών δεν είναι εθνικές αλλά περιφερειακές, συμπλήρωσε».

Παράλληλα, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν, μέσω της οποίας η Κυβέρνηση ζήτησε, μεταξύ άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων που αυξάνουν τις ενεργειακές τιμές, και «μεγαλύτερη επιτάχυνση στις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις».

Πέρα όμως από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η κ. Σδούκου έκανε ειδική μνεία στις συζητήσεις που γίνονται με τη Γερμανία για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την -πλούσια σε ανανεώσιμο δυναμικό Ελλάδα. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνει η χώρα εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ και να τροφοδοτεί τα ενεργοβόρα βιομηχανικά κέντρα του Βορρά. Το θέμα αυτό είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στην ΔΕΘ με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών κ. Χάμπεκ, το πως δηλαδή θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε τις υποδομές εκείνες που θα διευκολύνουν την καθαρή πράσινη ενέργεια να μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη» επεσήμανε η κα. Σδούκου.

Ερωτηθείσα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, θέμα το οποίο συζητείται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Κύπρου, η υφυπουργός επιφυλάχθηκε να σχολιάσει ειδικότερα, ενόψει των αναμενόμενων από Λευκωσία ανακοινώσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επεσήμανε πως το έργο είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών καθώς αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και υποστηρίζεται ένθερμα από το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το έργο πρέπει να δρομολογηθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίηση του και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει άμεσα θετική έκβαση» εκτίμησε.

Αναφορικά με τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των προμηθευτών και τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε τα αντανακλαστικά της και σε αυτή την ταυτόχρονη άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού που έπληξε 5 ευρωπαϊκές χώρες, αφού και αστραπιαία την αντιλήφθηκε αλλά και ακαριαία παρενέβη για να απορροφήσει τις δυσμενείς συνέπειές της, με έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών φυσικού αερίου και αντίστοιχη απόδοση των εισπραχθέντων στους καταναλωτές για να συγκρατηθούν οι τιμές. «Σε αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά, «θα επιδιώξουμε μια μόνιμη και θεσμική λύση μέσα από την ΕΕ. Αν δεν πας στη ρίζα του ζητήματος, συνέχεια θα έχεις τα ίδια προβλήματα».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, την προηγούμενη βδομάδα συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και συμμετοχή των ομολόγων της σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Αντικείμενο ήταν η χαρτογράφηση του προβλήματος των αυξημένων τιμών σε περιφερειακό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών, με τους Διαχειριστές και τους Ρυθμιστές τους, δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος στις χώρες της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να εκπονήσουν κοινή πρόταση για μια πανευρωπαϊκή μεθοδολογία αντιμετώπισης των περιφερειακών κρίσεων ενεργειακών τιμών, την οποία θα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, η υφυπουργός ΠΕΝ τόνισε ότι «η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα αποδείξει, έχει σκοπό να συνεχίσει να παρακολουθεί αδιάλειπτα τις τιμές των ενεργειακών αγαθών και να παρεμβαίνει άμεσα όποτε χρειάζεται, προς όφελος του καταναλωτή .