Π.Πέρκα: Κυβέρνηση και ΔΕΗ επέβαλαν συμφωνία που εξυπηρετεί τη ΔΕΗ εις βάρος των λιγνιτικών περιοχών

Π.Πέρκα: Κυβέρνηση και ΔΕΗ επέβαλαν συμφωνία που εξυπηρετεί τη ΔΕΗ εις βάρος των λιγνιτικών περιοχών
Δευτέρα, 21/10/2024 - 12:55

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, προχώρησε σε παρέμβαση στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τις τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της εκφράζοντας ότι έχει σοβαρές διαφωνίες για την προτεινόμενη ‘λύση-πακέτο’, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το ζήσαμε και λίγα χρόνια πριν για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας που διακόπηκε το έργο για να πάει φυσικό αέριο για θέρμανση στα σπίτια…πολύ γρήγορα δικαιώθηκα. Και όχι, αυτή η συμφωνία δεν αφορά μόνο τους τρεις Δήμους όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης. Αφορά όλη την κοινωνία».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση και η ΔΕΗ δεν αποδέχθηκαν αλλά επέβαλαν τη συμφωνία πακέτο. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια επιβεβλημένη λύση με καθαρό εκβιασμό. «Η ΔΕΗ εκβίασε για την υπογραφή σύμβασης για να δώσει θερμική ενέργεια ώστε να λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις παρόλο που έχει υποχρέωση αυτής της παροχής δεδομένου ότι υπάρχει ενεργή σύμβαση με τους Δήμους».

Η Βουλεύτρια Φλώρινας της Νέας Αριστεράς παρατήρησε ότι δεν είμαστε ‘για το σήμερα’: «Καταρχάς δεν έπρεπε να υπάρχει λύση-πακέτο, είναι άλλο το πως θα διαχειριστούμε τα χρέη που σωστά έπρεπε να ρυθμιστούν αλλά με διαπραγμάτευση και όχι να καθορίζονται μονομερώς από τη ΔΕΗ. Και άλλο να σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα με έμπνευση και όραμα το μέλλον των τηλεθερμάνσεων. Σε μια συγκυρία που ξέρουμε τι γίνεται με το φυσικό αέριο, ξέρουμε πολύ καλά ότι ως ορυκτό καύσιμο τελειώνει και ξέρουμε ότι δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί συνεχώς τα συμφέροντα του λόμπι του φυσικού αερίου. Το έχω πει ότι είναι state of the art, να σπαταλάς πόρους , πρόκειται για ‘’αδρανή κεφάλαια’’ όπως λέει η Ευρώπη, σε ένα ορυκτό καύσιμο είναι απαράδεκτο».

Σημείωσε ότι η συμφωνία είναι προδήλως εκβιαστική και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΔΕΗ εις βάρος των τριών λιγνιτικών περιοχών. «Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί αφού θα της επιστραφεί ολόκληρο ή σχεδόν ολόκληρο το ποσό που της οφείλουν οι επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης. Μας παρουσίασε ο κ. Περιφερειάρχης ότι τι 1/3 θα πληρωθεί από το ΥΠΕΝ δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, το 1/3 θα αποτελεί απαίτηση της ΔΕΗ έναντι του ΥΠΕΝ δηλαδή του ελληνικού δημοσίου και αυτό σημαίνει ότι θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι και το άλλο 1/3 -αν είναι δυνατόν- από το τέλος των ΑΠΕ. Εν μέσω κλιματικής κρίσης αντί τα κονδύλια από το τέλος των ΑΠΕ να πηγαίνουν σε πράσινα έργα…θα πληρώνουμε πάλι το φυσικό αέριο! Ο ΕΛΑΠΕ θα επιβαρυνθεί και θα τον πληρώσουμε πάλι όλοι μαζί», παρατήρησε.

Στη συνέχεια, επισήμανε για τη ΔΕΗ και την επένδυση του ΣΗΘΥΑ: «Η ΔΕΗ όλο διεκδικεί και είναι πλέον μια ιδιωτική επιχείρηση. Δεν έχει δημόσιο χαρακτήρα. Γιατί δεν επιλέχθηκε να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός με ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να προταθεί η πιο βιώσιμη και καινοτόμα λύση και φέρνουν πάλι πρόταση για φυσικό αέριο; Η ΔΕΗ υπολόγισε μονομερώς τα χρέη αλλά δεν συνυπολόγισε σε όλο αυτό το πακέτο το κόστος για τις αποκαταστάσεις των ορυχείων που έπρεπε ήδη να έχουν πληρωθεί. Ούτε έχει συμπεριληφθεί το όφελος της ΔΕΗ, η οποία κράτησε για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου με την γερμανική RWE για το Φ/Β των 2 giga τα φιλέτα, τα εδάφη που δεν χρειάζονται κόστος αποκατάστασης. Η ΔΕΗ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας προστατεύει μεροληπτικά τα συμφέροντά της».

Η κα Πέρκα ανέλυσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία ασφαλιστική δικλείδα για τους πολίτες. Το κόστος τηλεθέρμανσης θα εκτιναχθεί στην περίπτωση που οι τιμές προμήθειας αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αυξηθούν πολύ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (30 €/MWh και 70 €/tn, αντίστοιχα). Οι συντηρητικές προβλέψεις της Κομισιόν φτάνουν τα 140 €/tn το 2035 και 290 €/tn το 2040. Τα 2,9 €/MWh (€1,75 εκατ. τον χρόνο), με τα οποία προβλέπεται να ενισχύει το κράτος τη διαδημοτική επιχείρηση σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν αυξημένα επίπεδα τιμών αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Έτσι, αφήνει πλήρως εκτεθειμένους τους πολίτες από τις βέβαιες ανατιμήσεις στην τιμή του ορυκτού αέριου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Η τελική τιμή της τηλεθέρμανσης θα διαμορφώνεται από αστάθμητους παράγοντες, όπως η τιμή του ορυκτού αερίου και το κόστος δικαιωμάτων CO2. «Είναι ένα ζήτημα πως θα καλυφθεί το κόστος υλοποίησης και οι διασυνδέσεις του ΣΗΘΥΑ αερίου. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ υψηλό κόστος», παρατήρησε.

«Η κυβέρνηση με μια αλλοπρόσαλλη πολιτική λέει στον δημόσιο λόγο ότι θα δώσει bonus σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε; Παντού θα έχουμε αντλίες θερμότητας και πράσινες λύσεις που προτείνει η Ευρώπη για καθαρή ενέργεια και στις λιγνιτικές περιοχές τι θα γίνει; Θα έχουμε φυσικό αέριο για την τηλεθέρμανση; Αυτή τη λύση πακέτο θα την κρίνει η ιστορία και προφανώς θα διαφωνήσω. Θα έρθει στο νομοσχέδιο που θα δούμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα τα πούμε πιο αναλυτικά.

Θα σας υπενθυμίσω όμως το παράδειγμα της τηλεθέρμανσης με βιομάζα του Αμυνταίου. Ο τότε Δήμαρχος κ. Θεοδωρίδης, προέβλεψε το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου και ήρθε με βρήκε όντας Γενική Γραμματέας στην τότε κυβέρνηση και φροντίσαμε να προχωρήσει μία βιώσιμη λύση με σχεδιασμό και σήμερα το Αμύνταιο βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση. Έτσι γίνονται οι σχεδιασμοί, όχι εκβιαστικά εξασφαλίζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα», παρατήρησε κλείνοντας.