ΟΠΕΚ: Εκτίμηση για ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου κατά το 2ο τρίμηνο του 2021

ΟΠΕΚ: Εκτίμηση για ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου κατά το 2ο τρίμηνο του 2021
Παρασκευή, 12/03/2021 - 11:34

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου θα επικεντρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας παραμένει σταθερός για τον οργανισμό και τους συμμάχους του, σύμφωνα με δηλώσεις την Πέμπτη.

Σε μηνιαία έκθεση, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών δήλωσε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,89 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2021, ή 6,5%, μία μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παρόλα αυτά ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για το πρώτο εξάμηνο.

«Η συνολική ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να φτάσει τα 96,3 εκατομμύρια bpd με την περισσότερη κατανάλωση να εμφανίζεται το δεύτερο εξάμηνο», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

«Η φετινή αύξηση της ζήτησης δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει το μεγάλο έλλειμμα του 2020, καθώς η κινητικότητα προβλέπεται να παραμείνει μειωμένη καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021».

Οι τελευταίες προβλέψεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ανησυχίες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, σχετικά με το πόσο γρήγορα θα περιοριστούν οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ + την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές έως τον Απρίλιο.

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος σε 5,1% από 4,8%, παρόλο που σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα παραμέινει στο πρώτο εξάμηνο.

Η έκθεση έδειξε επίσης χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο, καθώς τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ + επέστρεψαν σε περικοπές στην παραγωγή και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για εθελοντική περικοπή 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, κάτι που παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα και για τον Απρίλιο.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η παραγωγή του μειώθηκε κατά 650.000 βαρέλια ημερησίως στα 24.85 εκατομμύρια, λόγω των περικοπών της Σαουδικής Αραβίας.

Σχεδόν όλες οι περικοπές έγιναν από τη Ριάντ, μειώνοντας την παραγωγή κατά 956.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σε 8,147 εκατομμύρια βαρέλια.

Πηγή: Reuters