Ο κ. Σιάμισιης μίλησε συγκεκριμένα για long term crisis, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας είναι δομικό και δεν θα λυθεί άμεσα. Εξήγησε δε ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν έχει σχέση ούτε με τις αγορές ούτε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι, όπως είπε, αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη αρκετά χρόνια πριν στην Ευρώπη να πάμε σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση».
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται τεράστια μείωση στο κόστος της ενέργειας και πρόσθεσε ότι θα μειωθεί μακροπρόθεσμα αλλά αυτό δεν θα γίνει ούτε σε ένα τρίμηνο ούτε σε ένα εξάμηνο, ώστε να αλλάξει σημαντικά το κόστος για τη βιομηχανία. Και δυστυχώς, όπως είπε είναι μια κρίση που έρχεται μετά από 10 χρόνια οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα και μετά από 2,5 χρόνια κάτι που έχει στρεσάρει και επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Κάλεσε τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, όπως οι συνεννοήσεις με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων αλλά και το net metering. Όπως είπε, οι επενδύσεις για ιδιοπαραγωγή, θα αποδώσουν όχι μόνο κατά την περίοδο κρίσης αλλά ακόμη και όταν εξομαλυνθούν οι τιμές.
Αναφέρθηκε στο μείγμα που καθορίζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο φθάνει στο 40% σε μια περίοδο που η τιμή του καυσίμου έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Σχετικά με την αύξηση της τιμής των καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου κίνησης που επηρεάζει το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων σημείωσε ότι το 90% της τιμής του προσδιορίζεται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τους φόρους. «Η επίδραση του ακριβού κόστος ενέργειας στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πολύ μεγάλη είπε και πρόσθεσε: «Ως εταιρεία διύλισης, δεν μας βολεύει αυτή η κατάσταση γιατί κι εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο σε υψηλές τιμές.
Το λέω αυτό γιατί πολλοί θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων βολεύουν εταιρείες όπως είμαστε εμείς, η αλήθεια είναι ότι δεν βολεύουν γιατί δεν έχουμε καύσιμα, άμα βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα θα πέσουν οι τιμές.
Μέχρι τότε εμείς εισάγουμε και μεταποιούμε και ουσιαστικά πουλάμε στους πελάτες. Αυτή είναι η εξέλιξη. Σαν Ελλάδα έχουμε τις τρεις αγορές ενέργειας.»
Σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είπε: Αν πάμε στην ηλεκτρική ενέργεια η Ελλάδα έχει μια μέση ζήτηση στα 50-55 τεραβατόρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο. Πως την παράγουμε αυτή την ηλεκτρική ενέργεια την παράγουμε με λιγνίτη, ήταν 50% της παραγωγής το 2010 είναι στο 10%. Το 40% είναι φυσικό αέριο διπλασιασμένο σε σχέση με το 2010, το κομμάτι των ΑΠΕ έχει αυξηθεί ιδιαίτερα και μετά είναι οι εισαγωγές - εξαγωγές.»
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου σημείωσε ότι έρχεται κυρίως από τη Ρωσία και τόνισε για αυτό είναι σημαντικό σαν χώρα να αποκτήσουμε τις υποδομές για να μπορούμε να φέρνουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Είναι θέμα ασφάλειας εφοδιασμού και όχι τόσο τιμής, όπως χαρακτηριστικά είπε. Το θέμα της ενεργειακής ασφαλείας είναι πολύ σημαντικό όπως είπε και για τη βιομηχανία και για την εφοδιαστική αλυσίδα.