Δεν τίθεται θέμα παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, εξαιτίας των ελλείψεων στον ενεργειακό εφοδιασμό που προκλήθηκαν από τις περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο κ. Σολτς αναφέρει: «Ειδικοί μας λένε: δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα».
Ο Γερμανός Καγκελάριος, υπενθύμισε ακόμα ότι η σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, τονίζοντας: «η προμήθεια πυρηνικού καυσίμου και οι απαραίτητες διακοπές της λειτουργίας για τη συντήρηση των εργοστασίων αυτών είχαν προγραμματιστεί βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, εξήγησε, με τις ράβδους καυσίμου να αρκούν ως τέλος της χρονιάς. Για να αποκτηθούν νέες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 12 ως 18 μήνες».
«Υποστηρίζω, υπογράμμισε σε άλλον σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σόλτς, τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας με όλη μου την καρδιά. Ταυτόχρονα, εάν ήταν εφικτό να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων για ένα ως δύο χρόνια χωρίς δυσκολίες, μάλλον ελάχιστοι θα πρόβαλαν ενστάσεις», είπε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.
Η αύξηση των τιμών εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι αισθητές στη Γερμανία για αρκετό καιρό ακόμη, σημείωσε ο Σοσιαλδημοκράτης.
Αναφέρθηκε ακόμα στην πρακτική της συντονισμένης δράσης δίνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό κόσμο το 1960, με σκοπό να τίθενται μακροπρόθεσμοι στόχοι και να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων.
Η πρώτη τέτοια συνάντηση θα γίνει την 4η Ιουλίου. Σκοπός είναι «να συναντηθούμε και να καταρτίσουμε κοινό σχέδιο για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την πίεση για τους εργαζόμενους».